“Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност…” проф. Роже Бернар

product_4151424-ти Май – Ден на славянската писменост и култура. Един от най-светлите национални празници.

На 11 май Българската православна църква почете паметта на първоучителите Св. св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост – Глаголицата през 9 век (най-старата славянска азбука) и успели да постигнат равнопоставеност на славянския език с останалите езици. Канонизирани са като светци за превода на Библията на старобългарски език и разпространяването на християнството сред славяните.

През 863 година Солунските братя Константин Философ (Кирил) и Методий са изпратени във Великоморавия, където въвеждат глаголицата и създават книжовни центрове, но след смъртта им, просветното дело на братята е унищожено от немските духовници. Последователи на делото на светите братя и първоучители Кирил и Методий са учениците им Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

По-късно създадената кирилица, която традиционно е приписвана на Климент Охридски (един от учениците на Кирил и Методий), е наречена кирилица в чест на името на Константин-Кирил Философ (Кирил).

В „Кратко житие на Климент Охридски“ се среща следният откъс:
„Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил.“
Кирилицата заедно с глаголицата са използвани при записването на старобългарския книжовен език. Днес кирилицата е разпространена както сред южните и източните славянски народи, така и сред населението в Русия. Кирилицата е официална азбука и в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до края на 70-те години на миналия век се е ползвала и в Румъния.

От 1 януари 2007 година, когато България стана част от голямото европейско семейство, кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

Добри новини иска да Ви напомни, че когато имате съмнения относно правописа на дума, може да използвате сайта речник Rechnik.info или да попитате за значението на неизвестна за Вас дума в сайта Zak.BG.

Честит празник 24-ти май на учителите, учениците и на всички, които обичат българското слово и пишат на кирилица!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!