България получи шанса да бъде домакин на две световни първенства през 2018 година – Световното първенство по волейбол и Световното първенство по художествена гимнастика.

Пламен Константинов

Източник на изображението: wikimedia.org

Има няколко спорта, в които България е достоен противник. Волейболът е един от тях. Почти във всяка надпревара, отборът е в топ пет при крайното класиране или е с медал. При художествена гимнастика  успехите са още по-забележими, при индивидуалните представения от световни купи има спечелени 42 медала, а от световни купи, българският ансамбъл е завоювал 19 медала.

През 2018 година Световното първенство ще се проведе в Италия и България, решението беше взето след заседание на FIVB в Лозана. Договорът беше подписан от президента на българската федерация – Данчо Лазаров, президента на FIVB – Ари Граса и президента на италианската федерация – Карло Марги.

Художествена гимнастика

Източник на изображението: wikimedia.org
Автор: Epueo

Формулата, която ще определи участието на отборите, ще бъде обявена на 15 януари.

Другото световно мероприятие, ще бъде проведено през 2018г. в зала Арена Армеец, решението беше взето от изпълнителния комитет в Лозана. Това право идва след усилената работа на националните отбори, клубове, състезатели, треньори и Българската федерация по художествена гимнастика.  Последното Световно първенство, което се е провело в България е през 1987г. във Варна.

Председателят на БФХГ, Илиана Радева, поздрави всички свързани с художествената гимнастика.

Следващите години се очертават да бъдат динамични с подготовката за самите събития, както от организационна гледна точка, така и при спортната подготовка на нашите състезатели.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!