В наши дни е все по-масова употребата на пластмасови кухненски прибори. Използват се в заведенията за бързо хранене, на партита, приеми и други събития. Те съдържат опасни токсични химически съединения, които могат да предизвикат рак, астма, безплодие и дори някои вродени увреждания, а процесът на разграждането им отнема стотици години.
151135c5aba446a540dacaab5bb4af08Алтернатива на пластмасовите прибори за еднократна употреба разработва Нараяна Пийспати – индийски учен и основател на компанията за производство на ядивни прибори Baykeys. Тези прибори са напълно безвредни и годни за консумация. Направени са от 3 основни съставки – просо, ориз и пшеничено брашно. Различният цвят на приборите се дължи на добавянето на екстракт от спанак, цвекло, морков и др. Те са 100% натурални и не съдържат консерванти, емулгатори, оцветители или други вредни химически вещества. Тестото се пече във формички при висока температура в специални автоматични машини.
С увеличаване на производството, Пийспати се надява да се разрасне и отглеждането на просо. За отглеждането му е нужно около 60 пъти по-малко количество вода, отколкото за отглеждането на ориз. По-голямата употреба на просо ще намали чувствително цената на приборите.
Дори да не бъдат изядени, приборите ще се разградят в околната среда за 3 до 7 седмици, ако преди това не бъдат изядени от насекомите или уличните животни.
chopsticks_625x350_71439963564В бъдеще компанията възнамерява да произвежда и китайски пръчици за хранене. “Може би се чудите, защо бихме произвеждали пръчици, след като те не се употребяват масово в страната ни. Пръчиците се използват в Япония, но се произвеждат в Китай. Тъй като те са направени от бамбук, в Китай масово се изсичат гори, за да се открие повече място за засаждане на бамбук. От друга страна, в Япония по традиция пръчиците се изгарят след употреба. Горите се унищожават, а въглеродните емисии се увеличават. Чрез нашите биоразградими и ядивни пръчици, ние ще направим малка стъпка напред към запазване на биоразнообразието” – казва Пийспати.
Срокът на годност на приборите е 18 месеца. Първите поръчки вече са направени от поддръжниците на кампанията за групово финансиране Ketto и ще бъдат изнесени от Индия в края на април.
edible spoon makerПодобна идея има и дизайнерът Анатоли Омелченко. Той създава уред, с който всеки може да изпече ядивна лъжица, направена от тесто по избор в собствения си дом.

видео:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!