Северозападна България е място, за което тепърва ще се говори и пише, защото регионът крие чудни и дивни тайни и красоти, слабоизвестни за хиляди българи. Ще извадим на показ само три от тях, но със сигурност те ще отключат любопитството на всеки и ще го накарат да търси и чете за още, и още, и още. Ще ви разкажем за едно цвете, за бръмбар и за един каньон, преживели не кой да е, а – динозаврите, и оцелели и до днес.

Цветето Сръбска рамонда

Само в няколко села край Белоградчик расте мъничко лилаво цвете с листа като на ягодка. Стебълцето му е високо 10-ина сантиметра и не може да се види под дървета и храсти, по полянки и ливади, а само върху най-сухите скали и на най-големия припек. Изумителното в това дребно, но прекрасно растение, е това, че то крие огромна сила и тайна на живот. Името му е Сръбска рамонда, защото за първи път е открито по поречието на река Ерма в сръбската й територия. Среща се само на Балканите, а днес ареалът му на разпространение толкова се е свил, че то е влязло в Червената книга на застрашените видове. Никой не знае откъде Сръбската рамонда черпи сили да расте върху сухите скали и как издържа без да умре на припек с температури над 50 градуса.  Цветето се нарича и феникс, защото точно като древната птица може да умре и да възкръсне за нов живот. Руският ботаник Павел Чернявски открил съвсем случайно това през 1928 година. Той разлял без да иска вода върху хербарий, в който стояла и изсушената рамонда, и точно като по чудо растението се съживило. „Мъртво“ цветето може да престои около година и половина, а след това да бъде съживено. Сръбската рамонда е на Земята над 70 милиона години.

 Бръмбър Светломразец

Бръмбарчето Светломразец е ендемит - среща се единствено в пещерата Леденика във Врачанския Балкан. То е набор на динозаврите и продължава да живее и до днес във вида си отпреди 150 млн. години

Източник на снимка: photo-forum.net

Въпреки че страната ни има хиляди пещери, само в Леденика живее едно бръмбарче, наречено светломразец. Не че има лош характер и се мръщи на светлината, но просто извадено на светло то умира след 2 минути. Светломразецът е толкова закостенял в разбиранията си за модата, че не се е променил никак за всичките 150 млн. години, откакто съществува досега. Другото му име е Ледениче. Има кехлибарено телце, дълго е 6-8 мм., няма очи, но пък за сметка на това си има тънки космици, покриващи цялото му тяло.

 Каньонът на Хърчене

На около 130 км. от София се намира един каньон, който само по размери може да отстъпи на американския Гранд Каньон. Каньонът на река Хърчене е разположен между село Камено поле и село Реселец. Той е вцепеняващо красив и омагьосващ. В дъното на отвесни скали криволичи реката, която образува малки езерца и вирчета, а в ограждащите я скални феномени човешкото въображение може да открие десетки силуети на животни, хора, кули, куполи, пирамиди. Каньонът е с дълбочина на места около 100 метра. По скалите има множество дупки и пещери. Мястото е неповторимо по размерите си и очарованието си за страната и ще впечатли всеки, който се осмели да го обходи.

Туризъм в Северозападна България

Сръбската рамонда, светломразецът и каньонът на река Ръчене могат да бъдат обиколени от туристите само за един уикенд. А може да им отделите и по-дълго време особено сега, когато се задават дълги почивни и топли дни. Може да добавите към програмата си уникалността на Чипровци и местните килими, защитени от ЮНЕСКО; чудодейната икона от Лопушанския  манастир, открита след съновидение, зазидана в стените на манастира; селището на първите неолитни заселници на Европа край врачанското село Оходен; тракийското сребърно-златно съкровище от село Рогозен; манастирът „Свети Иван Пусти“, в който е живял самият Иван Рилски; римската крепост край Монтана и още десетки любопитни, прекрасни и дивни неща от този регион.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!