Немили и недраги, Вазовите герои за пореден път се провикват в един глас „Да живей България!“.

Театралното представление „Хъшове“ на Александър Морфов, по повестта „Немили-недраги“ на Ив. Вазов, прави своя прощъпалник на 22 октомври 2004 г. на сцената на Народния театър. Премиерата преди десет години предизвиква невероятно много положителни отзиви сред публика и критика, които не затихват и до ден днешен. „Хъшове“ се играе вече над десет сезона и години по-късно, отново на същата дата, романтичните и трагични възрожденски образи изправят на крака публиката си. Впечатляващата цифра от над двеста хиляди зрители, от България и света, са гледали спектакъла „Хъшове“ и с умиление са ръкопляскали след призива „Да живей България!“. Огромно постижение е не само за България, но и по целия свят, когато един театрален спектакъл се задържи на сцена толкова дълго време. Малък брой режисьори и трупи могат да се похвалят с това, а Морфов е един от тях.

Сцена от постановката на Александър Морфов "Хъшове"

Снимка: http://novinite.bg

„Вярваме, че утре ще бъде вчера…“, – каза просълзеният режисьор на едно от най-гледаните родни представления в юбилейната му вечер (22.10.2014г.) – Добротата, милосърдието, любовта към свободата са ни водили през годините. И никога не сме били имитатори“. – завърши той.

„Несгодите, които са имали тези герои тогава, не са много по-различни от тези неща, които ни тормозят в момента нас. Това ги кара да се изправят на крака и заедно с нас да извикат: „Да живей България!“, казва актьорът Дарин Ангелов.

Целият актьорски състав, участвал в спектакъла през изминалите години, излезе на сцената на 22 октомври. Александър Морфов също е влизал в редица от ролите, без да изоставя амплоато си на режисьор. Публиката изпрати на крака и дълго аплодира артистите, които от толкова време играят Вазовите герои, че донякъде ги идентифицираме с тях – новият Македонски (Д. Донков), Владиков (В. Ганев), Странджата (Р. Чанев), Хаджи (В. Танев), Димитрото (П. Пеев), Попчето (Хр. Петков). И Христо Мутафчиев, който трябваше преди години да напусне актьорския състав след покосилия го инсулт.

Разбира се, осезателна бе липсата на един от най-емблематичните „хъшове“ – Чочо Попйорданов, който загина при нелеп инцидент на 5 май 2013г. и в чиято памет, актьорите изиграха 200-отното поред представление на „Хъшове“.  От негово име на театралната сцена излезе да се поклони баща му Иван Попйорданов.

„Светла му памет…“ – каза актьорът Деян Донков, близък приятел на покойния Чочо, и споделя, че не се чувства много добре в ролята на Македонски, с чийто образ и до ден днешен публиката свързва основно Попйорданов.

Чочо Попйорданов в постановката на Александър Морфов "Хъшове"

Чочо Попйорданов в постановката на Александър Морфов „Хъшове“
Снимка: http://www.vsekiden.com

През изминалото десетилетие, освен любовта и признанието на публиката, „Хъшове“ са отличени и с много награди: „Аскеер“-и за режисура, за водеща мъжка роля (В. Йорданов за превъплъщението си в образа на Бръчков) и за най-добро представление; „Икар“-и също за режисура и майсторско техническо осъществяване; награда „Иван Димов“ за млади таланти (В. Йорданов) и отличия за режисура, сценография (Ел. Иванова) и най- добра мъжка роля (В. Ганев) от „Друмеви театрални празници и нова българска драма“.

Носителят на приз за водеща мъжка роля Валери Йорданов е играл на премиерното представление през 2004 г., на сцената е и днес – 10 години след първото и мощно „Да живей България!“..

„Аз най-много обичам репликата: „Може би само смъртта ще осмисли живота ни“. – обяснява актьорът Валери Йорданов – „Тя е подпис на всеки един хъш, който е загинал след това!“

Специалното представление на „Хъшове“ беше част от програмата, с която Народен театър „Иван Вазов“ отбелязва сто и десетата си годишнина. Интересен факт е, че именно с „Хъшове“ стартира в началото на миналия век – през далечната 1904г., програмата на Народния театър, а петдесет години по-късно (през 1954г.) със същата патриотична постановка се чества половин вековният му юбилей. Едва ли можем да си представим по-хубава традиция и почит на патрона на Народния театър – Иван Вазов…

ХЪШОВЕ – 200-но ПРЕДСТАВЛЕНИЕ в Народния театър – 

THE EXILES at The National for the 200th Time


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!