Изследователи от Великобритания измислиха формула за хубав сън, като се има предвид колко е изморен човек, времето в леглото, комфортността на матрака, колко време сте били будни, шума, светлината, топлината и каква е завивката. Това дава оценка от „страхотно” до „въртене цяла нощ”. Тя е създадена с цел да се подобри почивката на хората, да се разбере от какво се нуждаят за по-дълбок сън.Стая за сън

The Fine Bedding кооперират с изследователите от висшето заведение в Манчестър.

Формулата за качество на съня е следната: [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)]. Интересно изглежда, нали? Крайният резултат може да бъде 2, 1 или 0. Двойката е за страхотен сън, единицата – среден и нулата, респективно за въртене цяла нощ. Т показва умората на човек, която се изчислява, като се има предвид броя на изминалото време от последния  нощен сън, премахват се часовете дрямка и се прибавя времето, в което сте се натоварвали физически.

Прекараното време в леглото се обозначава с Bt. Ще го получите като разделите часовете в кревата през определената нощ на обичайния. С е комфорт и се изчислява като се прибавят възглавница, завивка и матрак и се премахне 9. Спалното бельо също се оценява от 1 до 5, като едно е много неудобни, а пет много удобни.

Средното време, прекарано в активно състояние през деня се отбелязва с На. S е шумът, който обобщава всякакви звуци, но без релаксиращите, които могат да ви успокоят. Отново се дава оценка от едно (много леки звуци) до пет (много силен,обезпокоителен шум).

С латинската буква L се отбелязва светлината в помещението. 0,1 е много лека светлина, а 2 е ярка. Н е температурата на стаята, която се изчислява по градуси до 16-17 градуса, разделено на десет. С D се бележи колко е подходяща завивката спрямо H, като се оценява от 0, което означава, че е пригодена отлично за стаята, до 3 – не отговаря добре, тоест или ви е прекалено топло, или студено.

Д-р Пени Луис поощрява хората да лягат и да стават по едно и също време, за да може да спят възможно най-добре. Леките дремки е хубаво да се избягват, а тренировките са задължителни. Друг съвет на доктора от университета в Манчестър е да се спи на 16-17 градуса стайна температура, завивката да позволява на тялото да диша и да не се стига до изпотяване. Спалнята също трябва да е възможно по-тъмна. Тя препоръчва също да използвате удобни завивки и постелки, защото комфортът по време на сън е изключително важен!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!