“Много Специален Пикник” – събитие на фондация “МС – Мога Сам”

Много Специални – такива са за фондация “МС -Мога Сам” хората, живеещи с диагнозата множествена склероза (МС). Множествената склероза е автоимунно дегенеративно заболяване разрушаващо централната нервна система. В много случаи резултатът от разрушителната дейност на заболяването е инвалидизиране на пациента в различна степен. Предлаганите от официалната медицина лекарствени средства не лекуват заболяването, а само могат да забавят развитието му и то само при част от хората с МС.
Това обаче не е причина за отчаяние и в никакъв случай не означава, че човек не е способен да си помогне сам. Затова мисията на Биляна Савова, основателката на фондация “МС – Мога Сам” е да преобърне значението на тези две букви МС за хората живеещи с това заболяване. Примерът, който тя сама дава с начина на живот и пътя, който е извървяла след поставяне на диагнозата вдъхновява и дава сили на много хора с МС да погледнат по нов начин на заболяването си и справянето с него.

източник на снимка: https://mogasam.files.wordpress.com

На 29 май в Княжеската градина в София фондацията организира “Много Специален Пикник” по случай световния ден на множествената склероза. Този ден се отбелязва всяка година от 2009 година насам. През 2016 година темата на световния ден на МС е Независимост. От “МС – Мога Сам” знаят, че независимостта и личната отговорност са неразривно свързани. За да бъде тази лична отговорност възможно да се поеме обаче е нужно човек да бъде информиран. Ще бъдат обсъдени различните аспекти на независимостта и ще бъдат демонстрирани различни алтернативни практики като йога и юмейхо масаж, които оказват благоприятен ефект върху пациенти с МС. Повече информация за “Много Специален Пикник” можете да получите от фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/794567297346875/

източник на снимка: https://mogasam.files.wordpress.com

източник на снимка:mogasam.files.wordpress.com

Миналата година темата на световния ден на МС беше Досъп. От “МС – Мога Сам” организираха кампанията Ден на колела. Много физически активни хора, между които и обществено известни личности като тв водещата Наталия Симеонова, музикалния продуцент Саня Армутлиева, актрисата Луиза Григорова и много други приеха предизвикателството и “влязаоха в обувките” на хората в инвалидни колички за 24 часа. Всеки от участниците се срещна с трудностите, пред които е изправен човекът с физически усложнения.
Фондация “МС– Мога Сам” протяга ръка не само на хора с диагноза МС, но и на всеки човек с физически ограничения, който се е обърнал за към тях за помощ.

Биляна Савова за своята лична история, фондация „МС- Мога Сам“ на форум Дълголетие 2016:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!