Канистерапията (терапия асистирана от куче) намира приложение при лечение на различни ментални и физически заболявания още от края на 18 век. Тя намалява депресията, повдига духа, помага на деца и възрастни да се справят с речеви и емоционални смущения, помага за по-добрата регулация на сърдечно-съдовата дейност и др. При пациенти, подлагани на канистерапия е отбелязвано дори намаляване дозата на приеманите лекарства.
dngj78GQmtvhFaAuf6GbЗа да бъде едно куче подходящо за терапевт, то трябва да има уравновесен нрав, да бъде спокойно в компанията на деца, възрастни, други кучета, на места, където има много хора, да понася добре честата смяна на средата, да обича ласките на непознати. Кучетата-терапевти не е необходимо да принадлежат на определена порода.
Веселина Михова, основателката на фондация “Апорт” вижда в породисти и непородисти животни от приюти потенциал да бъдат полезни на хора с различни физически и психически проблеми и специалистите, които работят с тях – психолози, кинезитерапевти, логопеди и др. Тя продава апартамента си в София и се мести в Бургас, където се отдава на мисията на живота си– да създаде републикански център за обучение на кучета от приюти за терапевти.

Тами-първото куче терапевт от приют в България

Тами-първото куче терапевт от приют в България

Първото куче терапевт от приют в България започва службата си при 9 годишния Димо от Бургас на 25 февруари (Благовещение) тази година. Тами– женско куче с неизяснена порода (вероятно кръстоска между чихуахуа и дакел) е взета от варненската фондация “Щастие на 4 лапи” кастрирана, обезпаразитена и чипирана. В продължение на 9 месеца тя е обучавана от треньора Вера Несторова за работа като куче терапевт. Отначало е било предвидено тя да помага на психолога Елена Дросева от Бургас при нейната работа с деца. Благотворното й влияние върху състоянието на Димо, който е с диагноза детска церебрална парализа обаче, кара екипа на фондация “Апорт” да подари кученцето на семейството му. С Тами ще могат да се разработят нови игрови подходи на терапия. Присъствието на куче по време на психо– или физиотерапия може да бъде допълнителен стимул за едно дете да се фокусира по-добре върху сеанса. Така детето не изпитва скука, концентрацията му се увеличава и времето за упражнения се използва по-ползотворно и дори може да бъде увеличено.
dog_67Направени са тестове и на други кучета от приюти, които могат да бъдат обучени за терапевти и асистенти. В момента в София се обучава Алекс – черен лабрадор, който също е взет от приют. Скоро ще бъде преместен в Бургас за “уроци” по социализация и послушание. За грижите и обученията на кучетата фондацията разчита на дарения и доброволен труд. Поради остра нужда от средства все още не могат да бъдат стартирани програмите за обучение на инструктори на кучета. Фондация “Апорт” се нуждае от финансова подкрепа и за изграждане на база.
Всеки, който желае, може да направи дарение на сметката на фондацията:
IBAN: BG82TTBB94001526860293
BIC: TTBBBG22


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!