Добра новина за българските пчелари. Тази година двадесет и петима от пчеларите, които са кандидатствали по „Националната програма по пчеларство“ (НПП) за 2015 година, ще бъдат финансирани с 45 хил. лева.

От Държавен фонд „Земеделие“ коментират, че помощ ще получат само тези пчелари, които са си подали нужните документи и са вписани по мярка Г. като резерви. („Мерки за подкрепа за подновяване на пчелните кошери в Европейския съюз“). Пчеларите също така трябва да са сключили и предварителен договор, в който да е упоменато, че с част от средствата, които ще получат, ще закупят пчелни майки, кошери и отводки.

Bees_dy_bПо мярка Г е отпусната финансовата помощ, тъй като няколко други пчелари са се отказали да изпълнят изискванията по проекта („Мерки за подкрепа за подновяване на пчелните кошери в Европейския съюз“). Средствата, които са били отпуснати на отказалите се пчелари се връщат в бюджета на Националната програма по пчеларство.  Сумата от 45 хил. лева, ще бъде разпределена измежду двадесет и петимата пчелари вписани като резерви, като преди отпускането на сумата, ще бъде извършено класиране.

Информираме, че фонд ‘Земеделие’ ще изпрати уведомителни писма до всички кандидати от списъка. 

При получаване на уведомлението пчеларите, които искат да възползват от финансовата помощ, трябва да изпратят отговор до фонда, че ще усвоят парите.

От началото на тази година до юни месец, от Държавния фонд „Земеделие“ са одобрени и отпуснати 300 хил. лева на 126 пчелари  за закупуването на отводки, кошери и пчели майки.

 

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!