Конференция с участието на преподаватели от училище  „Св. Паисий Хилендарски” в гр. Гълъбово беше проведена в Областния информационен център на Стара Загора. Г-жа Тянка Кърджилова, директор на учебното заведение и преподавателката по английски език г-жа Мариана Палазова, представиха темата „Успешни проекти по европейски програми в Първо основно училище“. Учебното заведение в град Гълъбово е на първо място в общината по реализирани европейски проекти. Към момента педагозите работят по програма „Животът е разнообразна сцена“.

Снимка: www.galabovo.org

Снимка: www.galabovo.org

През юни месец преподавателите организират концертен спектакъл с участието на възпитаници от училищата в Сърнево, Коларово и Трояново. Инициативата е част от проект „Намаляване отпадането на ромски деца от училище“. Децата представят театрална постановка, изпълняват танци и песни. Запознават се с обичаите на българите и ромите, откриват приликите и разликите в културното наследство. Те не се чувстват пренебрегнати, а посещението на часовете им става интересно. Програмата работи за промяна на методите на обучение и насърчава инициативите за опознаване на ромските обичаи и традиции. Именно интеркултурното обучение помага на учениците най-бързо да се интегрират в групите и по-лесно да приемат различията помежду си. Център „Амалипе“ с помощта на Фондация „Америка за България“ работят по програмата. Те предлагат и въвеждането на свободно избирателната подготовка „Фолклор на етносите“.  Идеята е по лесен начин децата да се приучат към етническа толерантност и приятелство. Това е начин да се покаже, че ромите също могат да открият в класната стая неща, които са по-близо до тяхната култура. По естествен начин ромските обичаи и песни намират своето продължение в училище.

Училище  „Св. Паисий Хилендарски” в гр. Гълъбово показва своята ангажираност за преодоляване на нетърпимостта към различните етноси. С изявите си преподаватели и ученици доказват, че деца от други етнически групи могат да учат и да се забавляват заедно, ако е налице толерантност и търпимост. То е пример за положителните практики в родното образование.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!