С радост ще ви разкажем една история с щастлив край и за мъжката и достойна за уважение постъпка на две обикновени момчета. Става дума за братовчедите Христо и Томас Яневи от родопския край, които, без да се поколебаят и за секунда, извършват едно добро дело, осуетявайки голяма измама.

Снимка:24chasa.bg

Снимка:24chasa.bg

Двете момчета, ученици в XI клас, помогнали на 82-годишния Атанас Манолевски от село Бостина, който се подвел и бил на крачка да бъде жестоко измамен.

Възрастният човек разказва, как непознати му се е обадили по телефона и му казали, че дъщеря му и зет му са направили катастрофа, при която има починало дете и парите са нужни, за да бъдат освободени от полицията. Повярвал, въпреки че неведнъж бил обезпокояван от телефонни измамници, които с часове го държали на телефона.

В един септемврийски ден на 2013 година двете момчета имали среща в съседното село. Моторът им бил повреден и отишли на спирката, за да хванат автобуса. А насреща им се приближил непознат млад човек с автомобил, който ги помолил да го упътят до някакво място в селото. Непознатият обяснил на момчетата, че трябвало да вземе едни документи и да ги занесе до Велико Търново. Тогава се задал дядо Тасо, дал на „куриера“ дебел плик, увит в вестник и 400 лева на ръка, разказват момчетата.

„Усъмнихме се още щом видяхме бай Тасо да носи дебел плик на непознат. Колко да са важни тия документи, та пликът направо да пращи“, разказват братовчедите Христо и Томас.

Момчетата го накарали да отвори плика с „важните документи“ и там имало 5300 лева в банкноти от 50 и 20 лева.

Тогава момчетата започнали да разубеждават дядото, но той не им повярвал. А по-късно се намесила и полицията. Парите били върнати обратно от полицаите и чак тогава бай Тасо разбрал каква е работата: “Много съм им благодарен, вързах се на ония и аха да изгоря”, признава възрастният мъж.

Оказало се, че и “куриерът“ също е в капан и измамен, затова решил да избяга, но единият от момчетата го хванал на тясно.

снимка: www.zdrave.net

снимка: 24chasa.bg

“Нека тези, които имат самотни баби и дядовци, да ги посъветват да не се доверяват на телефонни обаждания. Много да внимават и в никакъв случай да не дават пари, а първо да се обадят на своите близки.
Няма нищо страшно. Те само лъжат, няма да ти направят нищо, освен да ти вземат парите. А и не се показват наяве, наемат си куриери, които нищо не знаят, и чрез тях действат”, съветват Томас и Христо.
Непримиримите с несправедливостта и безредието момчета споделят:
“Не сме направили кой знае какво, а това, каквото трябва. Кой знае колко време бай Тасо е събирал тези пари от спестявания и тия мошеници да му ги приберат, несправедливо е”, казва Христо.

Трябва повече мъжкарство, но не да раздаваш шамари, а да си мъж по характер, да помагаш и да те интересува какво става около теб, са думите на Христо и Томас.

Момчетата мечтаят да отидат в чужбина, за да съберат пари и да си развият собствен бизнес в Смолян, защото обичат града си и Родопите и не искат да го напускат.

По инициатива на в. “24 часа“ и БНТ двете момчета са отличени за мъжката им постъпка с награда „Достойните българи“,  те бяха на посещение и се снимаха с премиера Пламен Орешарски.

Кратко видео от церемонията „Достойните българи“, на която бяха наградени и получиха грамоти и други достойни българи:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!