Ученици издириха традиционни кулинарни рецепти от Русенския край и ги издадоха в книга

Изданието „(Не)архивираните ястия“ съдържа 39 рецепти, които в продължение на няколко месеца бяха събирани от ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ в Русе.

Подбраните от стари тетрадки ястия представят типичната кухня на българи, турци, арменци и евреи от Русенския регион. Те обхващат периода  от края на 19-и до началото на 20-и век.

С помощта на свои преподаватели и опитни кулинари 20 ученици приготвиха някои от рецептите, за да се запознаят с вкуса на традиционната местна кухня от миналото. Кулинарни демонстрации по темата бяха сред най-любопитните моменти и от Дунавската културна конференция, която се състоя в Русе през ноември.

ученици издадоха книга с рецепти от Русенския край

из-к: Община Русе

„(Не)архивираните ястия“ е издадена в тираж от 500 екземпляра. Част от тях са предоставени на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и на читалищата на територията на община Русе. По един брой получават също местният клон на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите и регионалните представителства на организациите: „Шалом“ – Регионална организация на евреите, „Ереван“ – Съюз на арменските културно-просветни организации /САКПО/ и „Гюнеш“ – Дружество за културни връзки с Турция, както и русенски ресторанти. Всички те са партньори на училището в кулинарния проект.

Избраните рецепти са за основни ястия, сладкиши и други изкушения, които допълват облика на отделните етноси в Русенския край. От кулинарната сбирка ще научите коя е най-важната съставка на арменските сладки, как да приготвите баница с месо по еврейски, българско свинско вретено  или турска саган-долма.

Книгата е финалната част от проекта на ПГ по туризъм, наречен  „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня”. Той става реалност благодарение на финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и на ВН – социален проект на ЕКОНТ. Целите, които си поставя местната Гимназия по туризъм с това начинание, са да популяризира готварството като професия  и град Русе като място, където се съчетават традиция и иновация.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!