снимка: dieti.net

снимка: dieti.net

През изминалите слънчеви и горещи летни дни „Софийската вода“ АД проведе кампания в центъра на столицата, като посрещаше софиянци и гости на града с чаша чиста питейна вода.
Кампанията с грижа за здравето на софиянци „Утоли жаждата“ се провежда за четвърта поредна година и иска да напомни на хората колко е важно пиенето на вода.

Интересен факт относно качеството и състава на водата за пиене в София – важно е да се знае, че питейната вода в София е с много добри физико-химични и вкусови показатели. Това стана ясно след направените физико-химични анализи от екип от специалисти с помощта на специална мобилна лаборатория на бул. „Витоша“.

Доброволците от кампанията „Утоли жаждата“ са раздавали безплатно по една чаша чиста вода на всички желаещи на два пункта в София – на бул. „Витоша“ до ул. „Парчевич“ и на бул. „Васил Левски“ в близост до Художествената гимназия.

Водата е абсолютно необходима за живия организъм. Приемът на вода дори е по-важен в сравнение с приема на храна, защото без храна човек може да преживее седмици, понякога и месеци, а без вода – само няколко дни.

За да се пие вода, не е необходимо първо да се почувства жажда, защото жаждата се появява когато загубата на вода в организма е най-малко две чаши. Нормалният прием на вода на ден трябва да бъде не по-малко от 7-8 водни чаши. Важно е да се знае, че водата не може да бъде заместена от чай, кафе или безалкохолни напитки. Дори кафето има обратен ефект.

Обезводняването (дехидратацията на човешкия организъм – 750 мл до 1 литър) води до мускулна слабост, нервност, липса на концентрация и др.

Без значение от забързаното ни ежедневие, сезона и температурите, трябва да не забравяме да пием вода. Приемът на необходимото количество вода на ден е от огромно значение за нашето добро физическо и духовно здраве.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!