Есента настъпи, а това означава, че археологическият сезон в страната ни е към своя край. Някои обекти ще продължат работа, докато времето го позволява, а други вече замразяват дейността си в очакване на новия археологически сезон. През тази година нашите земи ни предоставиха нови уникални археологически открития, представляващи незаменима част от националното ни историческо и културно наследство. Само през септември, българските археолози откриха невероятно голямо количество безценни старинни находки, сред които и най-старата монета, откривана в България.

Славната канара

В местност „Славната канара” край добричкото село Дебрене, бе открито църковно съкровище, състоящо се от над 1200 старинни монети във византийска амфора от VІ в. Монетите са с ниска номинална стойност, но находката е уникална за България от гледна точка на броя открити монети от един тип на едно място. Амфората е открита на територията на крепост, заемаща площ от над два декара. Археолозите от Регионалния исторически музей в Добрич, се натъкнали още на голям ров, двуметрова крепостна стена и източната порта на археологическия обект. По-рано, по време на земеделска работа, в селото са открити и три римски спати (кавалерийски мечове).

Провадия Солницата най-старият град в Европа

Провадия Солницата

Снимка: arheolozi.wordpress.com

Преди броени дни бе оповестено, че при разкопки в археологическия обект „Провадия Солницата” е разкрита още една стена от късния халколит (петото хилядолетие преди Христа). Стената е с дебелина три метра, но височината все още не е ясна, защото стената е пострадала от земетресение. Твърди се, че тези стени са най-ранните масивни укрепления в Европа. Селището е на  на възраст от около 6500 години.

Древната крепост Мисионис

Уникални за България са и откритията при разкопките в древната крепост Мисионис край гр. Търговище. Археолозите се натъкнали на плочка от северноафриканска керамика, датираща от V в., върху която има изображение на антилопа. Открита е и антична кръчма, прозорците на която били направени от стъкло, както и множество фрагменти от стъклени чаши със столче за вино – признак на лукс и богатство. Друга находка на Мисионис е погребение от ХІV в. на млада заможна дама, която носела огромен за времето си сребърен пръстен с кръст и позлатени сребърни обеци. Самата крепост се простира на площ от над 700 декара.

Древното селище Хераклея Синтика

По време на разкопките в древното селище Хераклея Синтика, разположено край храма на Ванга в местността Рупите, група от български и американски археолози се натъкнала на древна базилика, която ще бъде основно проучена през следващата година. Други открития там са три търговски обекта, функционирали между ІІІ и V в., мраморна и керамична украса, театрални маски, част от инфраструктурата на древния град и други.

Най-старата монета откривана в България

Монета, Созопол

Снимка: gramofona.com

В началото на месеца, друга археологическа находка, макар и тежаща едва 0,63 грама, постави нов рекорд в българската археология. Това е най-старата монета, откривана в България, която е на 2650 г. и е открита от водолаз само на метър дълбочина край бреговете на Созопол. Изработена е от златно-сребърна сплав, а предполагаемият й произход е държавата Лидия в Мала Азия, където са създадени първите монети в човешката история.

Върнати монети от Италия

В края на археологическия сезон в България още една добра новина зарадва страната. Италия върна на България 593 антични и средновековни монети, изнесени от иманяри и конфискувани от италианските карабинери. Разбира се, стойността на монетите, оценени на около 50 000 евро не може да се сравни със стойността, която имат те за националното ни културно наследство. В началото на годината, други над 3600 археологически ценности, заловени в български търговци на панаир във Верона, бяха върнати в България. Този добър жест е пример за това как сътрудничеството в тази сфера помага както за правилното съхранение на културни и исторически ценности, така и за намаляване на престъпността в световен мащаб.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!