Светът е завладян от новите технологии, а през последните няколко години, се направиха много открития – някои без особена значимост и направо безполезни, но други наистина способни да променят животи.

Учени от Масачузетския институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT) създадоха устройство, което несъмнено се причислява към втората категория и със сигурност се очертава като безценен помощник на хората с нарушено зрение, осигурявайки им незабавен достъп до всякакъв печатен текст.

Уникален пръстов аудио четец

Източник на снимка: znews.bg

FingerReader е пръстен – четец, който се поставя на показалеца и позволява на хората със зрителни увреждания да четат текст, отпечатан на хартия или в електронен вариант. Прототипът на устройството е създаден с помощта на 3D принтер и обхваща плътно показалеца на потребителя. Вградена на върха на пръстена малка камера всъщност сканира текста, а докато потребителят си движи пръста, синтезатор прочита думите на глас, пресъздавайки текст от всички печатни материали, включително книги, вестници и менюта на ресторанти.

Разработването на миниатюрното устройство е отнело три години, посветени както на стандартното за такова приложение експериментиране с различни дизайни,  работа и обратна връзка с тестова група хора с увредено зрение, но и на най-ценното за проекта – писането на специализиран софтуер. Разработчици са създали програма, която следи движенията на пръста, идентифицира всяка дума и след това обработва тази информация и я превръща в аудио вариант. Ако потребителят се отклони от правилния ред на текста върху страницата, се активират леки вибрации, които сигнализират на четящия, че пръстът му не маркира последователно.

„FingerReader е като обичайното четене с върха на пръстите при незрящите и това е много по-гъвкаво и по-практично от което и да е досегашно решение на проблемите им.“ – обяснява  Пати Маес, професор от MIT.

Уникален пръстов аудио четец

Източник снимка: www.brit.co

Въпреки че екипът, разработил устройството, иска цената му да е възможно най-изгодна и достъпна, все още няма поставена крайна такава, тъй като пръстенът се нуждае от доста довършителни работи и подобрения, за да стане готов за пазара.

Националната федерация на слепите в Америка изчислява,  че 20.6 милиона възрастни американци (или почти 10% от всички възрастни американски граждани) имат проблеми със зрението, в това число тези, които носят очила или контактни лещи, напълно или частично слепи (не могат да виждат всичко, а отделни контури в пространството). Разработчиците на FingerReader са направили и допълнително проучване според което, от същата федерация обобщават и броя на децата и младежи под 21 години – над 59 000, посещаващи начални или средни училища за да изучават брайлово писмо, едър печат, или аудио формат.

Таблет за незрящи с името Vision

Източник снимка: novinar.bg

Според статистиката в България, до 2011г. броят на незрящите с над деветдесет процента увреждане е близо 12 000, а 15 000 са с по-малък от този процент. Един от петстотин в света е със зрителни нарушения!

Очевидно е, че подобна „умна джаджа“ ще улесни живота на немалко хора.

В помощ на хората със зрителни проблеми, са и разработките на младежи от Русе, възпитаници на Математическата гимназия в града. Тяхната идея – таблет за незрящи с името Vision, все още не е намерила пълна реализация, но уникалното устройство има потенциал да се превърне в световно значимо. Вместо екран, апаратът разполага с малки цилиндри, които се показват и скриват. Така те образуват брайлово писмо върху четеца – релефен текст достъпен за незрящите. Чрез USB се въвеждат текстове, които автоматично се „визуализират“ върху „дисплея“. Устройството има и вградени тон колони за аудио файлове. Тези показатели правят таблета подходящ за деца и възрастни с нарушено зрение и може да се използва от тях с образователна цел.

Таблет за незрящи с името Vision

Източник снимка: novinar.bg

За изработката на специалните цилиндърчета се използва слабо познат материал, който обаче изисква доста голямо количество енергия. Младите учени работят в посока да редуцират този проблем за да могат да предложат таблета във възможно най-достъпната и компактна форма. Обмислят се два размера – десет и тринадесет инчови варианти, а за дизайна търсят единствено функционалност и удобство.

Видео с практическото приложение на FingerReader

http://www.youtube.com/watch?v=u7pwr_xmGUQ


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!