снимка: www.ousmirnenski.com

снимка: www.ousmirnenski.com

Приключи втори кръг на световния турнир по математика – “Математика без граници”. Децата от ОУ „П. Р. Славейков” Велико Търново – Петър Недялков от четвърти клас и Моника Бургуджиева, Християна Йорданова от втори клас са успели да се преборят за най-високите отличия в състезанието, като са спечелили три златни медала.

Предстои трети кръг, който е през месец май, след което най-добрите ще отидат на финал. Състезанието се провежда онлайн, а резултатите от първи и втори кръг са публикувани на сайта на конкурса.

Участниците в единственото по рода си ученическо състезание са общо 3812 ученици на възраст от втори до осми клас от различни държави от Европа, Азия и Южна Америка – България, Мексико, Турция, Афганистан, Беларус, Казахстан, Молдова, Русия, Узбекистан. Участници от Китай, Сингапур, Малайзия, Тайван, Тайланд, Филипините и Индонезия.

снимка: alekdimitrov.com

снимка: alekdimitrov.com

Състезанието се провежда на три етапа, като след приключване на трите турнира в различните държави, на финала ще премерят знания най-добрите. Тестът се състои от 20 логически задачи, подходящи за възрастта на участниците и учебното съдържание в различните държави за един астрономически час. Тестовете са изготвени от екипи от специалисти. Организатори на конкурса са математикът Любомир Любенов и INNOVATION-Казахстан, както и проф. Евгения Сендова.

През лятото на 2014 г. в България – Слънчев бряг ще се състои финалът на математическия конкурс. Участниците, събрали най-много точки от предварителните два кръга – с най-добри резултати, получават покана за участие в финалния кръг на турнира, който се нарича – “Математически звезди.

Участниците, които няма да могат да дойдат в България за финалния кръг на състезанието, ще могат да участват дистанционно.

Класиралите се на второ и трето място ще получат сребърна и бронзова купа, а първенците ще получат Златна купа “Математика без граници”.

Сърдечно поздравяваме тези млади български математици за отличните им успехи и им пожелаваме много късмет в предстоящите два кръга на състезанието “Математика без граници”.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!