Принтерът е изобретен по една щастлива случайност от 13-годишния Шубхам Банерджи.

Младежът се опитвал да направи училищен проект, с който трябвало да участва в конкурс в Санта Клара, Калифорния. Тогава все още на 12 години, той се захванал с комплект Лего роботи и без да има някакви конкретни намерения да създаде тази революционна технология, уцелил точно в целта.

Той успял да създаде брайлов Лего принтер, който може да промени живота на много незрящи хора. Повечето принтери от този тип достигат цена от 2000 долара, докато аналогът на Банерджи е само 200 долара. Това го прави достъпен за много повече хора.

big_a0a88e4a1e67838df0b78b66ffcd8852Самият Шубхам Банерджи, когато започнал да търси идеи за своя научен училищен проект, попаднал на притеснителна статистика, че по-малко от 10% от милион и триста незрящи американци, могат да четат брайловата азбука, а голяма част от материалите са също недостъпни. Ученикът прекарва цяла седмица, като работи с комплект за създаването на антропоморфни роботи Лего за напреднали и решава да създаде функционален и прост брайлов принтер.

Представя готовия проект на принтера на конкурса за ученици Synopsis Science Fair през 2014 г. Банерджи успява да спечели не само голямата награда, но и привлича вниманието на докторанта по органична химия в Калифорнийския университет Хенри Уедлър. Той е роден незрящ и е изключително впечатлен от отличната работа на момчето. Предлага своята помощ и превръща проекта в печаливш маркетингов продукт.

braigo_-_braille_printeredited
Пред американското списание „Смитсониан“ Уедлър казва – „Изобретателите се опитват в продължение на дълги години да направят с брайловия принтер това, което Шубхам успя“.  „Понякога, за да се създаде нещо наистина толкова иновативно, е нужно младо, свежо въображение и желязна воля. Точно такива качества и енергия донесе Шубхам със своите познания и страст на изобретател“.

Сега Уедлър е съветник в Braigo Labs – компанията на Банерджи. Нейното име е съчетание от думите „Брайл“ и „Лего“. Шубхам успява да получи финансиране от Intel Capital и в момента работи над следващите етапи на развитие на принтера, идеите и надеждите му са той скоро да се превърне в  полезен продукт на пазара, който е общодостъпен за много повече хора. В свободното си време, Банерджи обича да играе футбол и да се занимава с обичайните предизвикателства, които среща един деветокласник.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!