Експозицията във френския дворец-музей „Лувър”, под наслов „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България“ ще бъде представена от 15.04 до 20.07.2015 г. в залите на самостоятелно обособеното „крило Ришельо“, разположено в близост до известната стъклена пирамида.
Съвместният за България и Франция проект стартира през 2011 г., след като Анри Лоарет – президент на „Лувър”- а, бе на посещение у нас, по време на което бе обсъдена възможността за подобна мащабна изложба. Последваха официално сключени и подписани споразумения между Le musée du Louvre и Министерството на културата на България, с които се договориха условията на пет годишно съвместно сътрудничество, както и точния период в който да бъде проведена изложбата. Повечето от родните съкровища ще отпътуват за Франция в края на месец март със самолет, а най-крехките – с камиони. От френска страна, петима експерти ще ръководят реставрацията на експонатите, а от българска – двама.

Музеят Лувър Снимка: http://www.placesinparis.com

Музеят Лувър
Снимка: http://www.placesinparis.com

В четири от залите на Лувъра ще могат да се видят общо 1 628 експоната от фондовете не само на български музеи, но и различни ценни артефакти от Лувъра, Британския музей, музеите в Неапол и Бари, Глиптотеката в Копенхаген, от музея Прадо и др.

Фокусът на експозицията ще е върху Одриското царство и за пръв път ще може да се види цялостният гробен инвентар на пищните тракийски погребения на богатите аристократи от Дуванлийския некропол, както и от тези при Калояново-Чернозем и Маломирово-Златиница, обрисуващи не само формирането на Одриското царство, но и икономическата власт на неговите владетели. При предишни тракийски изложби, са се включвали основно предмети от благородни метали, но на предстоящата, гробните комплекси ще могат да се видят с всички атрибути на погребалните обичаи от тракийско време – символите на властта, съдове, оръжия, дребни предмети, изработени от глина, за които се предполага, че са били използвани при магически ритуали, и др.

Панагюрско златно съкровище http://bg.wikipedia.org/wiki

Панагюрско златно съкровище
http://bg.wikipedia.org/wiki

Централно място е отредено на могилата край Шипка – „Голямата Косматка“, считана за лобно място на Севт ІІІ, като основни акценти са бронзовата глава на царя – безценен шедьовър от античността, шлем с царското име, наколенници, разкошен венец, изработен от злато, меч и ножница, инкрустирани също със злато, части от ризница и оръжия, и др. Политическите и културни центрове на съседните на одрисите гети, на североизток, и трибали, на северозапад, и най-вече тяхното изкуство, ще бъдат представени с известните Рогозенско, Боровско и Летнишко съкровища, с находки от Могиланската могила, както и с последното, открито край Свещари, златно съкровище.

В четвъртата зала, самостоятелно разположеното златно Панагюрско съкровище, ще засвидетелства богатството и мощта на тракийската култура.

По повод изложбата, Музеят Лувър ще издаде богато илюстриран каталог, дело на петдесет автори, сред които тридесет и осем българи.
В рамките на провеждането на изложбата във френската столица, три изложби са планирани да бъдат реализирани в България, с акцент върху римското и египетското изкуство от Лувъра и „Сатирикон“ – гравюри на Андре Дерен. Организацията е доверена на проф. Божидар Димитров, на специалисти на НИМ, както и на специално назначена работна група.
Цялостният проекто – бюджет за представянето на „Епопея на тракийските царе” възлиза на 900 000€, като голяма част от сумата се покрива от Музея Лувър (360 000€), френското посолство (110 000 €), а от спонсорство досега са осигурени 130 000€. Към момента 300 000€ не достигат за пълната реализация на проекта, но френският посланик Дьо Кабан увери, че експозицията ще се реализира въпреки това.

Тракийските царе и българското археологическо богатство със специално място във френския "Лувър"

Рогозенското съкровище
Снимка: http://www.metaldetecting.bg

Ако средствата не бъдат осигурени докрай, ще се наложи да бъдат съкратени част от съпътстващите изложбата мероприятия, които се правят с цел популяризиране както на самата експозиция, така и на страната ни. В тази връзка Посолството на Франция у нас, стартира дарителска кампания за публично набиране на средства, с надеждата, все пак експоцизията да успее да премине по предварително запланувания график, най-вече защото това ще е реклама не за френската страна, а за възможностите за културен туризъм, с които България разполага и впечатлява.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!