Няма значение дали сте любители на модерните тенденции в развитието на архитектурата или сте привърженици на класическите форми и дизайн, Sofia Architecture Week ще задоволи и на най-изтънчения вкус.

Организатори са платформата за съвременна култура ЕДНО и фондация „Америка за България“. Sofia Architecture Week е международен фестивал, който се провежда за шести пореден път. Тази година партньор и домакин е Община Пловдив. Това е една уникална възможност за пловдивчани да го посетят, имайки предвид, че до сега Седмицата на архитектурата се е провеждала само в София. Участие ще вземат представители от Италия, Австрия, Великобритания, Холандия, Испания, Унгария, Чехия и Норвегия.

Идеята на фестивалът, който стартира като двудневна конференция през септември 2008г., е да служи за създаване, обмен и утвърждаване на добрите практики е областта на архитектурата, интериора и градската среда. Темата на тазгодишното издание е „Град на бъдещето“, като по този начин събитието става част от културния календар на Община Пловдив, кандидат за Европейска столица на културата 2019г.

Кураторите арх.Орлин Манолов и арх.Павел Янчев са структурирали фестивалната програма в три модула. Първият е свързан с алтернативните концепции за по-ефективно използване на ресурсите на града, вторият е посветен на начините за инкорпориране на съвременните технологии в архитектурата и урбанизма и третият цели да покаже иновативните, новаторски, изпреварили времето си, модели за развитие.

Организирани са общо шест детски работилници с много изненади и забавления.

Източник на снимка:edno.bg

Жителите и гостите на град Пловдив ще могат да посетят и да станат част от този мащабен проект в периода от 22 ноември до 1 декември. Програмата на фестивала е много богата – предвидени са презентации, дискусии, изложби, работилници, разнообразни прожекции и разбира се, с внимание към най-малките любители на изкуството и архитектурата – творчески ателиета. Всички формати са безплатни, с изключение на форума на 30-ти ноември и 1-ви декември.

Тази година, макар София да не домакин на фестивала, организаторите са помислили и за почитателите си там. Столичани, в рамките на Архитектурата седмица, ще имат възможност да видят две изложби – „Съвременна норвежка архитектура, част 7“ и „Във и извън контекста“.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!