снимка: интернет

Авторитетното британско туристическо издателство със 130 годишна история „Ръф Гайдс“ (Rough Guides) класира най-привлекателните места за посещение през 2014 година, като постави България на осмо място.

На първа позиция е Етиопия (Източна Африка). В културно отношение Източна Африка е доста богата и винаги е била интересна дестинация. Има множество ресторанти и хотели, които улесняват разходката на това красиво място. Като забележителности са посочени непокътнатите националните паркове; античните градове – Axum, Harar и Lalibela; първите в света плантации на кафе; най-голямата пещера в Африка – Sof Omar.

На второ място е Мадагаскар (Индийския океан). Трудно е да се намери някъде по-екзотично място от този четвърти по големина остров в света. Туризмът все още не е развит, което означава блажено недокоснати гори и празни плажове. Това място притежава магическа природа. Дивата природа там е уникална.

На трето място е Бразилия (Южна Америка).
“Как мога да кажа, че съм видял света, ако не съм видял Бразилия?” , се казва в „Ръф Гайдс”.
Бразилия е домакин на Световното първенство по футбол през 2014 година, а на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Но освен спорт в Бразилия има и много други неща. Великолепна смесица от самбо, афро-бразилска култура и португалска архитектура.

Топ 4 – Турция (Западна Азия и Източна Европа). “Щастлив е този, който казва: Аз съм турчин.” – Пише в изданието. Страната е шестата най-голяма туристическа дестинация в света. Истанбул – известен с вечната си привлекателност и богат на културни забележителности.

Топ 5 – Грузия (Източна Европа и Западна Азия). Разбира се, не може да не се каже за планината Кавказ и черноморския курорт Батуми. И най-хубавото е, че страните от ЕС, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада, Южна Америка ще могат да посещават държавата без визи.

На шесто място –Руанда (Източна Африка). Тропическите гори на Nyungwe National Park, дивата природа в Национален парк Akagera.

На седмо място – Япония (Азия). Няколко години туризмът в Япония е бил в доста тежко положение, а причините са: опустошителното земетресението от 2011 година, последвалото цунами, ядрената криза във Фукушима, всичко това се е отразило много зле на туризма. Въпреки това нещата се оправят и още повече, че тя ще бъде домакин на Летните олимпийски игри през 2020 година. Отличните влакове могат да ви отведат до храмовете на Киото.

AlexanderNevskiCathedralНа осмо място е прелестната България. Как е описана България: приятен клима, невероятни плажове, множество исторически градове и приятелски настроени хора. Каквото и да си говорим и колкото и да сме критични ние българите, ето така изглеждаме в очите на хората от другите държави. За тях България е доста интересна и евтина дестинация. Като най-привлекателни за тях са черноморските ни курортни градове. Също и ски туризъм, планинско колоездене, особено в планинския масив на Витоша, Родопите на юг и извисяващите се върхове на Рила. А като незабравими места са посочили храм-паметникът „Александър Невски” в София, Старият град в Пловдив, Рилския манастир, Копривщица, природен парк Витоша, разнообразието от птици в резерватите.

На девето място е Македония. Очакванията са Македония да се превърне в истински магнит за туристи. А като добра новина сочат изключително ниските цени там.
На последно 10 място – Филипините (Азия). В резултат на опустошителния тайфун, туризмът е от огромно значение за икономиката на държавата. Филипините се гордее с ослепителния масив на девствените рифове, вулкани, острови и прочутите оризови тераси.

Надявам се да Ви е харесала околосветската ни обиколка и най-вече фактът, че България е избрана за една от най-добрите места за посещение през 2014 година, подбрани от „Ръф Гайдс“ .


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!