От Прага до София и Солун тръгна товарен железопътен коридор номер 7 „Ориент”.

7-те европейски държави – Гърция, България, Румъния, Унгария, Австрия, Словакия, Чешка република, основаха коридор, свързващ Централна и Югоизточна Европа и връзка към Азия чрез пристанищата на Черно и Егейско море.

снимка: news.expert.bg

Благодарение на сътрудничеството между седемте европейски държави в петък започна да функционира Европейския товарен железопътен коридор номер 7 „Ориент” от общо девет, съгласно регламент (ЕС) № 913/2010, съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Наречени от ЕС като RFC коридори. Маршрутът на Товарен железопътен коридор “Ориент” е от Прага до София и Солун, стартирал на 8 ноември с помощта на специален софтуер на първото предварително трасе – между Прага (Чехия) и Куртичи (Румъния). Обслужването му ще се извършва от компанията „Prvá Slovenská Zelezničná.

Товарен жп коридор номер 7 служи за връзка на седем държави от Европа (членки на Европейския съюз) и към Азия чрез пристанищата на Черно и Егейско море. Започва от Прага, през Виена/Братислава-Будапеща-Букурещ-Констанца-Видин-София-Солун и стига до Атина. Но все още не е пусната връзката през Дунав мост 2 между България и Румъния.
Товарен жп коридор “Ориент” е част от Европейската мрежа за конкурентоспособни железопътни товарни превози, по която товарните влакове могат да осъществяват придвижването от една национална мрежа в друга без административни пречки, благодарение на сътрудничеството на седемте европейски държави, като се предоставят добри технически и процедурни условия.

На състоялата се церемония по откриването на товарен железопътен коридор номер 7 (RFC-7) са присъствали хората от различни институции, участвали при реализацията и създаването на Коридора, като представители от Чешка република, представители на Министерството на националното развитие на Унгария,  членове от Управителния и Изпълнителния съвет на RFC-7, представители от Словакия, Румъния, Австрия, Унгария, Гърция, както и представители от европейски товарни железопътни предприятия. Експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, НК „Железопътна инфраструктура” представляваха България.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!