Белица е малък град в Югозападна България, с население от малко над 3000 души. Вероятно малко хора са ходили там, а други никога не са чували за него, но това много скоро ще се промени.

Парк

Снимка: Денислав Методиев

На около 12 километра от този град, сгушен между величествената Рила и обширните Родопи, е разположен парк. Той е уникален не само с удивителната панорама, която предлага, а и с неговите обитатели – танцуващите мечки. Наречени са така, заради начинът на живот, който са водили, преди да бъдат доведени в парка. Те са служили вярно на собствениците си, забавлявайки и развличайки хора от България и чужбина, а в замяна са получили жестоко отношение и неизлечими травми. Именно този парк слага край на техните мъки и началото на истинския им живот. Открит е на 17 ноември 2000 година и веднага е станал подслон на първите си обитатели. До 2007 година, там са намерили своя дом всички регистрирани танцуващи мечки в България, а впоследствие и такива от съседни балкански държави. Фондациите „Четири лапи” и „Бриджит Бардо”, както и Община Белица, са създали условия, максимално близки до естествената им среда. Така с много грижи и собствен дом с площ от  120 000 квадратни метра, някои от мечките успяват да се възстановят почти напълно. Те имат изградени басейни и бърлоги и спазват строг хранителен режим (плодове, зеленчуци, хляб, риба, мед, орехи, в определени часове). Всяка мечка си има име, а при проявен интерес служителите на парка разказват тъжната история с щастлив край на всяка една. Единственият проблем това място да не е популярна дестинация сред любителите на природата и животните беше, че пътят до парка дълги години бе в окаяно състояние. Оказа се, обаче, че много скоро и този проблем ще намери своето решение.

Парк

Снимка: Денислав Методиев

Добрата новина е, че ремонтът на пътя към Парка за танцуващи мечки е почти завършен. Благодарение на съвместно финансиране от двете фондации и Общината, проектът на стойност 11 милиона лева е към своя край. Това включва асфалтополагане и изграждане на водопровод и канализация на 11-километров участък. До откриването на ремонтираната отсечка остават  броени дни, а мечките, свикнали с човешкото присъствие, тепърва ще се радват на все повече внимание и добро отношение.

 

Парк

Снимка: Денислав Методиев

Взети са всички необходими мерки за безопасност. Изградени са двойни ограждения с нисък волтаж, достатъчен да държи мечките на разстояние от нея и в същото време да не ги наранява. Оградите са и достатъчно високи (3,2 метра), за да възпрепятстват евентуални желаещи да ги прескочат. Във високата част на парка е разположена панорамна площадка, предоставяща спираща дъха гледка към Рила и Пирин. Към момента Паркът за танцуващи мечки е със свободен вход, като в началото е разположена кутия за дарения. Това е едно прекрасно място, където мечките ще се разнообразят с вашето присъствие, а вие ще се разнообразите от натовареното ежедневие.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!