Група изследователи от Университета Вандербилд представиха човекоподобен робот, наречен Ръсел, чието предназначение е да възпитава деца с аутизъм. Роботът е съчетание от високи технологии, съобразени с най-новите изследвания върху психични разстройства.

Роботът Ръсел показва движения

Роботът Ръсел показва движения

За Ръсел не е проблем да обучава деца – аутисти, дейност, която е смятана за една от най-трудните при това заболяване. Докато човекоподобния робот възпитава децата той измерва техните отговори, за да установи дали подходът му е подходящ. „Възпитателя” е създаден от компютърния и технически инженер Ниланян Саркар и психолога Закари Уорън с помощ от фондове на Американската национална научна фондация. Изследванията на двамата започват, когато установяват, че много деца аутисти се прехласват по новите технологии. Два от най-често срещаните симптоми за аутизъм са трудности при осъзнаване на поведението на околните и социалната комуникативност. Поради невронно увреждане в мозъка аутистите не възприемат правилно отношението и поведението на околните. Роботът Ръсел е създаден и с тази цел – да осигури обучение по социално поведение към околния свят. Човекоподобния робот помага на децата да имитират характеристики на техни здрави връстници. Според компютърния инженер Саркар тези умения биха помогнали при аутизъм.

Роботът Космобот

Концепция за Космобот

Преди няколко години компанията Антротроникс създава Космобот – специален робот, който помага на терапевти и възпитатели, работещи с деца със специални образователни потребности. Чрез имитиране на човешки движения с рамена, лакти, ръце и глава, Космобот успява да мотивира деца да развият нови умения по-бързо отколкото при класическа терапия. Някои от колегите на Саркар смятат, че не е добра идея децата да се стимулират към активност, защото по този начин ще загубят фокус върху обучението. Благодарение на разположени камери по тялото му, Ръсел „наблюдава” какво правят децата и къде се намират в стаята по време на обучението. Видео сензори събират данни и за поведението на децата при получаване на нови знания.
„Инженери – изследователи проучват нови дизайни за роботи, които да комуникират по-приятелски с хора. Успехът при подобни дизайни зависи от високотехнологичен изкуствен интелект, съобразен с и адаптиран към повече ситуации от реалния живот,” разяснява Тед Конуей, програмен директор към фондът, финансирал разработката на Ръсел.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!