Модерните технологии вече са неизменна част от живота ни. Според скорошно проучване на Common Sense Media в САЩ, 38% децата до 2-годишна възраст боравят умело с мобилните устройства, използвайки ги за игри и гледане на клипове. При 8-годишните резултатът в това отношение е 72%.

Съвременните технологии в полза на все повече възрастни хора

Снимка: freeimages.co.uk

Въпреки, че децата са по-адаптивни от възрастните от технологична гледна точка, напоследък все по-често ставаме свидетели на това как възрастните използват пълния капацитет на социалните мрежи, разговаряйки с близки хора в чужбина или правейки онлайн компания на любим човек.

Освен, че съвременните технологии ни осигуряват бърза и лесна комуникация, способност за ориентиране на непознати места и възможност да запечатаме важни за нас мигове във всеки един момент, те могат да се грижат и за здравето на хората. Широко разпространени са апаратите за измерване на кръвно налягане, кръвна захар, изгорени калории, индекс на телесна маса (ИТМ), пулс, тегло и др., но вече има и технология, която буквално се „грижи за хората“.

Съвременните технологии в полза на все повече възрастни хора

Снимка: cos.gatech.eu

Институтът по системно инженерство и роботика към БАН днес 21 март, ще представи ново поколение интелигентни роботи. Те са създадени от колектив от български учени и техни колеги от осем европейски университета. Задачата на роботите е да помагат на хора с двигателни проблеми. Робко 11 и Робко 12 ще се програмират индивидуално според нуждите на човека, който ги използва. Те ще следят за приема на лекарства, ще отварят и затварят врати, ще подават предмети. Не на последно място е възможността да сигнализират на спешна помощ при влошено състояние на пациента. Спорно е дали робот би заменил напълно човешкото присъствие, но прототипите със сигурност ще са от полза в случай на временно отсъствие. Моделите могат да намерят приложение както в частни домове, така и в социални учреждения. Предстоят още тестове по двете машини. Освен тях, на експозицията „Технологии за независим живот или иновации за националната индустрия“, която ще се състои от 10 ч. в сградата на БАН, ще бъдат показани и други мобилни роботи с най-различни функции.

В далечната в технологично отношение 1981 г. на Международния симпозиум по роботика,  България представя в Англия първия предшественик на Робко 11 и Робко 12 – Робко 01. Той е първият и единствен антропоморфен робот в българската история, създаден с учебна цел. В периода до 1989 година са произведени около 4000 броя.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!