Находки в село Гаганица

Източник на снимка: arheolozi.com

Берковското село Гаганица става обект на проучване от страна на студенти по археология и история в Нов български университет. Във фокуса на изследванията им ще влязат археологически и средновековни обекти, които досега никога не са били проучвани детайлно. Селото е малко, но – изключително интересно с богатата си история. По тези места са живели траки, славяни, римляни, византийци, турци и българи. Хората са се заселвали в местността и заради златоносната река Златица, която пресича селото.

В Гаганица има неизследвани останки от много антични крепости, средновековна църква и уникални къщи от началото на Възраждането, както и непроучвани от никого могили.

Първата задача на студентите обаче са теренните проучвания на вече описани забележителности. Една от тях е светилището на Зевс и Хера, открито в местността Грамаге. Образите на древногръцките божества са издялани върху мраморни плочи заедно с ликовете на Артемида и Бог Митра. Селото има и църква, строена през късното Средновековие. „Свето Възнесение Господне“ е вдигната през 1678 година, а днес е паметник на културата. Храмът е интересен с иконите и олтара си, които се пазят в историческия музей в Монтана, защото църквата е пред разруха. Според преданията, именно в този храм е лобното място на въстаници от въстанието на Манчо Пунин, избухнало през 1836 година срещу турското робство. Въстанието е известно в историята като Манчовата буна. Гаганица е интересна със специфичните си къщи. Домовете на местните са строени в началото на Възраждането и по архитектура се различават коренно от къщите на жителите на околните села. Днес техният стил се определя с името „гаганишки“ къщи.

Първите писмени сведения за селото са от 1477 год. от турския Тимарски регистър с име Гаган – „стрелци, улучващи хора“. Някога в

Източник на снимката:whitewater-bg.org

Източинк на снимка:svetimesta.com

Гаганица са живели малко над 2000 души, а днес селото се обитава едва от 300. Местното училище  отдавна е заключило врати, но преди 70 години в него е учил писателят Йордан Радичков, родом от близкото село Калиманица. И сега гаганци пазят чина, който прочутият им земляк е търкал от четвърти до осми клас.

Проучването на историята на Гаганица се финансира от Нов български университет, като пълно съдействие ще окаже местната власт и историческият музей в Монтана. Резултатите от експедициите ще бъдат публикувани в годишното издание на монтанския музей за 2014 година и в електронните издания на университета. Студентите, които участват в археологическите и исторически проучвания, ще получат кредити за стаж и практика по специалността.

За любопитните: Гаганица се намира на 80 км. от София и на 13 км. – от Монтана. Близко е до курорта с минералните бани Вършец, селото с топлите извори – Бързия и ски пистите на връх Ком над Берковица. От Гаганица бързо се стига и до Лопушанския манастир, където преди година беше открита след странни обстоятелства чудотворна икона на Богородица.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!