В началото на септември стартира националната кампания“Воля за спорт“. 15 общини общо ще се включат в инициативата да се подаде ръка на хора в неравностойно положение. Инициативата идва от Балканска медийна онлайн асоциация и ще се реализира с помощта на Съюза на диабетиците, Съюза на глухите, Съюза на слепите, Съюза на инвалидите, Агенцията за хората с увреждания, както и Министерството на младежта и спорта.

Наши известни спортисти ще бъдат редом до хората в неравностойно положение и ще тренират с тях. Спортовете, които ще се разиграят са тенис на маса, народна топка, волейбол и плуване.

Данните в България показват, че 1 200 000 души са в неравностойно положение, само 1% от тях работят на постоянна работа. Друга тревожна статистика сочи, че 30% от инвалидите не излиза от домовете си. Кампания „Воля за спорт“  цели тези хора да бъдат изведени от домовете си и да бъдат приобщени към различни спортове, които са съобразени с техните увреждания. Ще се организират много състезания и игри, ще бъдат организирани и специални игри за деца в неравностойно положение. Организаторите на събитието искат да събудят в хората желанието за победа. За всички участници са подготвени купи и медали, които ще се раздадат в края на спортното събитие.

15-те общини (са отделили между 3 000 и 5 000 лева бюджет) заедно със спонсори, ще закупят специални съоръжения за инвалидите, които много ще улеснят двигателните им способности.

Средство за спускане на трудноподвижни хора в басейните се оказва едно от най-приоритетните устройства, от които имат нужда общините. До края на кампанията ще бъдат закупени както тези, така и други спортни съоръжения в зависимост от потребностите на хората по места.

Продължителността на тази инициатива е една годинa. Една добра кампания, която бихме могли да подкрепим.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!