От 14 август в продължение на един месец Велико Търново ще бъде център на стари средновековни занаяти. Деца, младежи и възрастни ще могат да вземат участие в лятното училище по занаяти, провеждащо се в старата столица на България. Открити ателиета и работилници ще бъдат на разположение на кандидат-майсторите в Самоводската чаршия и крепостта Царевец. На финала през месец септември усвоилите успешно уроците ще получат свидетелство за чирак от майсторите, при които са чиракували.

Какви занаяти ще се изучават във Великотърновското лятно училище ? Дърворезба

Всеки понеделник и вторник, от 14 август до 14 септември, любителите на дърворезбата ще могат да изучат тънкостите на занаята, в рамките на два часа, от 12 до 14 часа, в Самоводската чаршия. На същото място от 13 до 15 часа ще се изучава грънчарството. За всяка сряда и четвъртък са предвидени часове по рисуване – от 10 до 12 часа. След това желаещите могат да се учат да тъкат – уроци в тъкачницата са от 12 до 14 часа. Петък и събота са предвидени часове отново по дърворезба и изкуството на бижутерията.

На площадката над пирамидата на независимостта на Царевец от 9:30 до 13 часа ще има ежедневни открити уроци по правене на сапун, калиграфия, иконопис. Ще бъде показвана и технологията за производство на хартия. Грънчарство

Лятното училище по занаяти е една прекрасна инициатива на община Велико Търново. То е част от кандидатстването на града за eвропейска културна столица през 2019 година. Училището се провежда с цел да засили интереса на младите хора към средновековните занаяти, да ги приспособи към културата и традициите на България. Това може да помогне на много деца да открият скритите заложби у себе си.

Всички желаещи за уроци в лятното училище по занаяти във Велико Търново трябва да запишат участието си предварително в туристическия център, който се намира на улица „Христо Ботев“ № 5.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!