Българската столица София и градът на липите Стара Загора достигнаха финалите в обявения от бившия градоначалник на Ню Йорк конкурс „Предизвикателство за кметове“. Проектът цели да провокира градовете да мислят иновативно и така да подобрят живота на хората в тях. Конкурсът има бюджет от 9 млн. евро, който включва една голяма награда от 5 млн. и четири награди от по милион. В битката за парите се впуснаха 155 кандидата. До финала обаче се добраха едва 21.
Основният акцент в идеите за развитието на градовете е свързан с решаване на социални, икономически и управленски проблеми. Достигналите последната права 21 европейски града имат срок до лятото да доразвият проектите си и да ги внесат отново.

С какво София е привлякла вниманието на Фондация „Блумбърг Филантропис“?

София е дала възможност на столичани сами да решат с фантазиите си как да изглеждат парковете, градините, площадките, алеите и игрищата в жилищните комплекси и как да се увеличи достъпът до изкуство и култура в тях. Това ще се случи чрез кампания за идеи, която ще бъде обявена скоро. Общината ще прави мобилни арт ателиета за скициране на кварталите, а жителите ще трябва да дават предложения за промяна в дизайна – от пейзажа до ремонта на сгради и монтиране на арт инсталации. Автори на проекта са Destructive Creation.

 

Стара Загора и София стигнаха финалната права в битката за 9 млн. евро задено с още 19 европейски града

Източник на снимката: stara-zagora.freebg.eu

Какво е замислила Община Стара Загора?

Градът с правите улици залага на икономическото развитие. Местната власт иска да спре изтичането на мозъци. Това ще стане чрез програма, която ще дава награди и осигурява инициативи на млади учени, математици, IT специалисти и техничари, които са напуснали града и искат да се върнат, или на тези, които не искат да го напускат въобще. 70% от стойността на иновативните бизнес планове ще са за сметка на общината. Тя ще осигурява още правни и координационни услуги и консултации.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!