Споделянето винаги е било част от живота на хората. С постоянно растящата популярност на социалните мрежи, споделянето се превърна в необходимост. Хората непрекъснато споделят емоции, идеи, изображения, видео, а някои дори и … пътувания.

Споделеното пътуване възниква в САЩ по време на Втората световна война и намира широко приложение в Америка и Европа. Идеята на споделеното пътуване е няколко човека с общ маршрут да пътуват с един автомобил, вместо всеки със своя. Освен до икономия на средства, този начин на придвижване води до значително намаляване на вредните емисии, което неминуемо рефлектира положително върху природата.

 

Споделено пътуване

Снимка: www.glbrain.com

През 2009 година, споделеното пътуване представлява 43,5 % от всички пътувания в САЩ. 10 %  от тези пътувания са до работното място. Този процент се дължи на това, че местните власти и работодателите са въвели различни програми за насърчаване на този тип пътувания. Пример за такава програма е въвеждането от някои правителства на изискване за висока заетост на превозното средство (high-occupancy vehicle – HOV), според което освен водача, трябва да има поне един пътник. В други държави като Унгария, пътуването по този начин се смята за престъпление и участниците в него могат да получат присъда за данъчни измами.

Има голяма вероятност споделеното пътуване да се превърне в част от ежедневието на много българи. То набира все по-голяма популярност в социалните мрежи и многобройните сайтове, от които се предлага, а отскоро съществува и мобилно приложение. Неофициално българските потребители надхвърлят 50 000 души. Причина за това са многобройните ползи, които предлага нестандартният начин на придвижване. Освен намаляването на вредните емисии, споделеният превоз спомага за значително намаляване на трафика, а това скъсява времето за достигане до крайната точка. Друга положителна страна е значителното освобождаване на паркоместа в проблемните зони. Не на последно място са създаването на нови контакти, положителните емоции и избягването на стреса от шофирането.

Споделено пътуване

Снимка: www.caradvice.com

Сайтовете, в които се предлага услугата, са напълно безплатни. Всеки потребител може да предостави превоз или да се възползва от такъв. Пътуването може да е безплатно или на символична цена, достатъчна за да покрие разходите за гориво. От гледна точка на сигурността, участниците в пътуванията се оценяват на рейтингов принцип, а някои сайтове отделно предлагат пътувания само за дами, за да се гарантира напълно сигурността им. Някои платформи позволяват добавянето на допълнителни подробности – дали е разрешен превоз на домашни любимци, допуска ли се тютюнопушене в автомобила, възможна ли е почивка за обяд, допустим обем багаж и др. Трябва да се има предвид, че според нашето законодателство, системните доходи от споделения транспорт трябва да бъдат декларирани в НАП.

Освен специализираните сайтове има и специални Facebook групи, който са създадени с цел лесно и бързо свързване на хора търсещи транспорт с хора предлагащи транспорт между два града в България. Влезте във Facebook и в тяхната търсачка започнете да пишете „Пътуващи“ при което ще започнат да излизат предложения, може да продължите като допишете града, който Ви интересува. Участието в подобни групи е напълно безплатно и договарянето е между самите участници.

Министерството на околната среда и водите подкрепя кампанията на ЕК за устойчива градска мобилност „Do the right mix: Придвижвай се разумно”. Кампанията набляга на факта, че използвайки различни видове транспорт и придвижване според случая, хората могат да подобрят здравния си статус, да намалят разходите си и да допринесат за опазването на околната среда. По този повод на 14.11.2014 г. е обявен конкурс „Споделено пътуване в градска среда”, като кандидатите трябва да изпратят тематична снимка или видео до 12.12.2015 г. Участниците трябва да са на възраст между 18 и 50 години. Повече информация за конкурса, можете да намерите на dothemix.bg.

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!