Те са млади, образовани, активни и смели. Нямат никакво намерение да наблюдават със скръстени ръце, възмущавайки се от нередностите в столичния град, и са приели за своя кауза „нещата да се случват по правилния начин“. Търсят обективната оценка на положението, проучват примери за добри практики от чужбина и ги адаптират към нашите условия. Твърде дълго време София си позволява недообмислени и некачествено изпълнени проекти. Това е много голяма и скъпоструваща грешка – голяма част от реализираните проекти за градска среда твърде скоро се оказват пред нуждата от ремонт, което води до насочване на още средства отново към тях, вместо към решаване на други проблеми.

Тротоарът до новата спирка стои "обезопасен" така месеци наред.Но според създателите на гражданската инициатива „Спаси София“ ситуацията е напълно обратима. Стига гражданите да приемат полагащата им се роля в управлението на града – като коректив за работата на общината и като източник на идеи. Действително в случаите, когато обществото е участвало активно в провеждането на достатъчно качествени обществени обсъждания, Столична община е реагирала адекватно и са постигнати промени, които правят града по-красив и по-добър за хората. Гражданският контрол е от изключително значение за успеха на всеки проект и инициативата „Спаси София“ го доказва на практика. Техният първи проект „Спаси метрото” дава гласност за редица неудобства в първоначалния проект за третия лъч на столичното метро, в резултат на което проектът е подобрен, маршрутът е преосмислен, добавена е връзката с Линия 1 и Линия 2, оптимизирана е визуалната информация по всички метростанции. Друг техен успех са указателните цветни ленти на летището, които помагат на пристигащите пътници наистина лесно да се ориентират за връзка с метро, автобус и такси. След безспорния успех на „Спаси метрото”, Столична община започва да осъзнава нуждата от активна съвместна работа с гражданското общество, вече представлявано от доста голям брой организации.

Управлението и реализирането на мащабни проекти е огромна отговорност. Тя изисква едновременно отлични експертни решения, организационен опит и необходимата доза добра воля, за да могат да бъдат постигнати удовлетворяващи резултати. Причината столицата ни все още да не е устроен, зелен, иновативен и добър за живеене европейски град не е в липсата на финансов ресурс – има достатъчно средства, въпросът е те да се усвояват оптимално целесъобразно и ефективно за доброто на града. Общините все още смятат обсъжданията за формалност, която само забавя изпълнението на проектите, и ги обявяват почти фиктивно – само защото по закон са длъжни да го направят. В противовес на това, „Спаси София“ пледира за широка информационна кампания за всеки нов общински проект, за да могат хората да упражнят правото си да заемат адекватна позиция. Неслучайно това е заложено в европейското законодателство, а у нас гражданите и гражданските организации нямат практиката и опита да присъстват на обществените обсъждания и да участват в развитието на своя град.

Тези млади хора посвещават на каузата свободното си време, извън постоянната си заетост. Работят паралелно по няколко проблема, защото нещата с институциите се придвижват бавно. Но не се отказват – не само алармират за нередностите, а разработват варианти за практични решения. Всеки, който се чувства техен съмишленик, е добре дошъл да се включи според своите компетенции и възможности.

 

Добри новини публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Facebook (https://www.facebook.com/legal/terms)


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!