„Смехът е здраве”, „Смехът е най-доброто лекарство” – популярни изрази, потвърдени от множество изследвания. В много държави, включително България, се практикува така наречената смехотерапия. Целите на този вид терапия са свързани основно с премахване на стреса и повишаване на общото физическо и психическо състояние на участниците. Освен смехотерапията, съществуват още хуморотерапия, йога със смях, медитация със смях и клоунотерапия, целта на които е да помагат на хора с физически и психически неразположения.

 

Смехът, това е звучно изразяване на положителни емоции като радост, щастие, удоволствие, веселие. Той е съпроводен с характерно лицево изразяване, в което участва голяма група мускули. Резултатите от провежданите понякога с години изследвания върху смеха и неговото въздействие върху човешкия организъм доказват неговото благотворно, а понякога дори лековито влияние върху хората. Психологът Моника Балаян, която преподава смехотерапия от години, твърди че е наблюдавала положителни резултати при диабет, астма, безплодие, депресия и импотентност. Японски учени потвърждават положителното въздействие на смеха при диабет. Други изследвания сочат, че смехът помага и при съдечно-съдови и имунни заболявания и укрепва мускулатурата, основно в коремната област (ако човек се засмее 100 пъти, това се равнява на 15 минути, прекарани на велоергометър) и не на последно място помага за борбата с наднормено тегло. Причина за всички тези благотворни въздействия е основната функция на смеха – чрез него човек се освобождава от стреса, а стресът в последно време е все по-често срещана диагноза и причина за много сериозни заболявания, затова човек никога не трябва да забравя да се усмихва.

Смехотерапията става все по-популярна в България

Снимка: Денислав Методиев

Добрата новина е, че в България все повече хора осъзнават нуждата от премахването на негативните емоции и в стремежа си да станат по-щастливи и усмихнати се записват на специализирани курсове, които се славят с феноменални резултати в Европа. Смехотерапията е индивидуална терапия, като подходът към определен човек или група хора е различен, но основно се преминава през три етапа – изкуствен, естествен и искрен смях. В курсовете се използва терапевтичен смях, като целта е в него да участва всяка клетка от организма. Включват се физически упражнения и ролеви игри. От цялото времетраене на курса, смехът заема около 30 %. В случай на невъзможност за посещаване на такъв курс по една или друга причина, всеки човек самостоятелно може да положи усилие да се усмихва малко повече в ежедневието.

Усмивката отключва много врати в професионален и личен план, настройвайки положително  мнението и възприемането от околните. С една усмивка човек е способен да промени към по-добро както своето, така и чуждото настроение, което е едно невероятно добро дело, за което не се изискват никакви пари и усилия и същевременно никакви пари и усилия не могат да предизвикат усещането да получиш усмивка в труден момент.

 

Едно кратко видео с много усмивки и положителната енергия и емоции, които създават.

Известни цитати:

„Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.” – Дъглас Адамс

“Животът е като огледало, ако му се усмихнеш, ще ти отвърне със същото.“ – Хорас Джаксън Браун

„Ден без усмивка е един изгубен ден.” – Чарли Чаплин 🙂

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!