Кукери в Симитли

Снимка: inews.bg

След броени дни община Симитли ще посрещне над 4000  участници в традиционния кукерски фестивал  “Симитлия – древната земя на кукеритe“. Тази година събитието ще се проведе на 11 януари. Участие са потвърдили общо 27 групи, както от Пиринския край, така и от България и Македония.

Единадесет поредни години кукерски и маскарадни игри изпълват улиците на южния ни град, създават настроение, гонят злите сили и показват традициите и обичаите от цяла България.

Всяка група кукери дефилира със своите костюми и маски. Тази година фестивалът е под патронажа на Министерството на културата. Предвидена е и специална награда за най-добро представяне.

Бургаски кукери на фестивала в Симитли 2013

Снимка: burgasutre.bg

Началото на фестивала е от 9:30 с дефиле на всички участници, след това игрите продължават на стадион  „ Септември”.

Община Симитли изпрати 2013 година с един успешен проект – „ За младите хора и тяхното бъдеще”. Този проект е на обща стойност над 1,7 млн. евро и е свързан с реконструирането на полуразрушена спортна база „ Спартак” и превръщането й в модерен спортен комплекс. Партньори по проекта са община Симитли и гръцката община Неа Зихни. Общата цел на двете общини е създаването на благоприятни условия за развитието на спорта, на интересите на младите хора, обучението на отговорни и пълноценни граждани на Европа.
Новият спортен комплекс отговоря на всички европейски изисквания и ще може да е домакин на мачове от европейски клубни турнири. Оборудван е с нови трибуни с 2500 седящи места, нови тревни насаждения, модерна административна сграда и конферентна зала, също така има огромни съблекални и помещения за треньорски и съдийски състави.
Кметът на община Симитли се похвали, че тази година са подписани договори за изпълнение на проекти по европейски програми за над 25 млн.лв. Като едни от най-значимите той посочи изграждането на пречиствателна станция за отпадни води в село Черниче, а също и подмяната на водопровода и канализацията в две села- Долно Осеново и Полето.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!