снимка: foto.stroitelstvo.info

(снимката е илюстративна) източник: foto.stroitelstvo.inf

Гилене е едно малко Габровско селце – закътано и забравено. И не е единственото обезлюдено и потънало в самота село с плодородни и буренясали земи. То споделя същата съдба като много други селца в красивата ни страна.

От един репортаж на Илия Стойков разбрахме за съществуването на това село и за единствения му жител – Стамат Георгиев, който извършва нещо толкова голямо и значимо, че дори е трудно да се намерят думи, с които да се опише доброто дело на този човек.

Дори е имало предложение въпросното село да се казва не Гилене, а „Стаматово“. На името на този добър човек, единствения останал жител на това изчезнало от административната ни карта място. Но поради скромността му, името на селото си остава същото.

Ще върнем времето само с няколко години, за да си припомним какво беше българското село преди и какво е сега…

Само преди две десетилетия в село Гилене и изобщо във всяко едно българското село е кипял живот: красиви и скромни къщички, подредени грижливо градинки, трудолюбиви и усмихнати хора и много играещи на воля деца. Имало е църква, училище, библиотека, магазин, пазар, дори и кино. Хората са вдигали толкова големи и пищни кръщенета и сватби – стари и млади от няколко села са се събирали да празнуват заедно.

Църквата е заемала важно място в живота им. Вярвали са повече в духовния свят, отколкото в материалния. Спазвали са стриктно българските традиции. Нямало е разделение между хората, живели са в мир и спокойствие.

С годините пъстрото и изпълнено с живот българско село потънало в мрак и бурени… Но нашата история за село Гилене не свършва толкова мрачно – и то благодарение на новите заселници в селото и учителя Стамат.

 

Учителят не само съумява да съживи селото, но успява да помогне на цигани – катунари да живеят по-добре.

Преди четири години на това място пристига цигански катун от 8 каруци, за да присвоят каквото е останало в изоставените къщи на селото. Ненамерили нищо и стегнали каруците отново за път.

снимка:bnr.bg

(снимката е илюстративна) източник: bnr.bg

Бившият учител успява да предума циганите да останат в селото. Завел ги на селския бостан с тикви, където пасели изоставени кози. Там имало още и неожъната ръж, овошки. Научил ги как да гледат козите, да ги доят и от млякото им да правят сирене. Показал им как да слагат капани за диви свине.

Стамат Георгиев успял да уговори циганите да се настанят в изоставените къщи. Започнал да ги учи и на четмо и писмо. Така се родила и идеята да се съживи изоставеното училище. Освен че се е занимавал със своята ограмотителна дейност, но и напролет бил агроном. Учил ги на земеделие. Мъжете се грижили за козите, а жените обработвали земята. През 2011 г. всички успели да съберат голяма реколта от овошките и градините, която продавали в Габрово и спечелили 22 хил. лв. През 2012 година реколтата е още по-добра и започват да отделят средства за ремонт на пътя.

С изработените средства успели да си купят микробус, за да си доставят стоки, лекарства, ученически пособия и други необходими неща. На следващата година със собствени средства новите заселници възстановили електричеството и водата, а през 2013 г. ремонтирали пътя си.

Селото отново ще присъства на географската карта, благодарение на новите хора в селото – циганите, но и най-вече на учителя Стамат. Те предложили селото да се казва „Стаматово“, но учителят предложил името „Кутуново“.

Дано примерът на Стамат Георгиев да бъде последван от много други хора в България, обичащи природата и земята, които да насочват тези хора, лутащи се без посока, манипулирани и жестоко осъждани за всичко случващо се в държавата. А има толкова обезлюдени села и изоставена земя, чакаща човешка ръка. Ако се даде отново живот на българското село, ако в тях заживеят нови хора, които да се грижат за земята, да работят и да произвеждат храна за себе си и за продан, вместо да обикалят бездомни улиците на града и да предизвикват недоволството на гражданите.

.

Забележка от главния редактор на Добри новини

След сигнал на наш читател, на 25 май 2014г. направихме проверка, като пуснахме запитване до: Община Габрово,  картографския отдел на Датекс, проверка в сайта на Националния статистически институт и в сайтове географски карти. При извършената проверка беше установено, че всички факти, събития и герои в публикацията са художествена измислица. Редакцията на Добри новини поднася извинения към своите читатели, които са се почуствали подведени от текста в публикацията, написана по заблуждаващи материали от други недобросъвестни медии!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!