Балет и хип-хоп – съчетание на класическия и модерния танц – това не е сюжетът на поредната американска продукция. Това е предизвикателството, което отправя Русенската опера към своята публика. 29 април е Международният ден на танца. По този повод се организира гала вечер, чийто акцент ще бъде модерната хореография и съвременните танцови техники.

Асен Наков, Ангелина Гаврилова и Анна Донева са имената на изявените млади хореографи, чийто талант ще бъде показан в авторските изпълнения на сцената.

Идеята за алтернативните модерни танци се заражда преди около четири години, когато на балетната трупа от Русе гостуват танцьорите от немската академия „Минков“. Тя е основана от Веселин Минков, който е родом от Русе и също е бил част от балета на Русенската опера. Сантименталността му поставя на пръв поглед разнородните танци балет и хип-хоп в особено продуктивно сътрудничество. За младите изпълнители това е изключителна възможност да се развиват в по-различна и динамична среда. Както класическите таньори, така и хип-хопърите вярват, че могат да обменят много ценни умения и опит.

 

Русенската балетна трупа съчетава  класически техники с модерни елементи за Международния ден на танца.

Източник на снимката: dariknews.bg

Веселин Минков вярва, че именно балетът може да бъде основа за изграждане на нови и интересни алтернативна стилове. Силвия Томова, която е директор на русенската балетна трупа, намира сътрудничеството им с танцова академия „Минков“ за изключително полезно и обогатяващо. Според нея това е „европейският начин“ да вършиш смислено работата си. Сътрудничеството с интересни личности и съвместната работа с подобни колежи, дава шанс на младите танцьори да усъвършенстват уменията си и да придобият ценни знания за нови техники и хореография. Силвия Томова добавя, че в сферата на танците, в частност и на балета, съществува изключителна взискателност към изпълнителите. Колкото по-алтернативен и в същото време универсален е един танцьор, толкова по-успешен е той. Затова днес младите таланти трябва да са добри във всичко – от балет, през модерни танци и стрийт денс, до хип-хоп.

Балетът към Русенската опера вече има изпълнения от подобен характер с международно народно участие. Това е работата им със Свен Велер, който е попинг танцьор (стил с техники от хип-хоп и фънк); шампион на Германия дванайсет пъти и световен шампион два пъти. Заедно с русенския балет Велер представи съчетаия от класически елементи и хип-хоп. Самият той споделя, че за него е било уникално изживяване и освен всичко е научил някои нови техники от балетистите ни.

На красотата и техниката им може да се насладите в следващото видео:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!