Младите пианисти Йоана Делимаркова (12г.) и Николай Димитров (13г.) от Училище по изкуства в гр.Русе, дебютираха успешно в „Карнеги хол“.

Снимка - Източник: Facebook - Пламен Стоилов, кмет на Община Русе

Снимка – Източник: Facebook –
Пламен Стоилов, кмет на Община Русе

Както вече Добри Новини съобщи, децата си заслужиха правото да се изявят на прочутата сцена, след като спечелиха първо място на „Американ протеже“ – Международен конкурс за пиано и струнни инструменти.

Българските дарования бяха сред най-малките участници, но изпълнението им не отстъпваше по класа на по-големите музиканти и публиката не остана безпристрастна към таланта им.

Изявата на сцената на „Карнеги хол“ се оказа неповторимо преживяване, не само заради полученото отличие като дуо и индивидуалната награда на Николай, който имаше привилегията да се изяви два пъти пред публиката, но особена емоция за децата бе и присъствието на множество сънародници, пристигнали в Ню Йорк специално да подкрепят русенските таланти. Представянето им уважиха българи от различни краища на САЩ, които буквално се разплакаха от вълнение.

 

 

Снимка - Източник: Facebook - Пламен Стоилов, кмет на Община Русе

Снимка – Източник: Facebook –
Пламен Стоилов, кмет на Община Русе

В американския метрополис, децата бяха придружавани от педагожката им Даниела Кюркчиева, също наградена за професионалната си и отдадена работа, както и от Страхил Карапчански, заместник- кмет по европейско развитие на Община Русе. Групичката развяваше знамето на крайдунавския град пред легендарната зала и обеща русенските пианисти да се завърнат отново за да покоряват публиката на американския континент.

Вълнение у българите зад граница предизвика и концертът за българската общност, състоял се в консулството на България в Ню Йорк. Рециталът бе под патронажа на генералния консул Милен Люцканов, д-ра на Българския културен салон Д.Пондева и отец Петър Тотев, представител на Българската църква. Оперната ни певица със световна слава, Стефка Евстатиева и пианистката Павлина Доковска бяха специални гости на концерта, а двете деца вече имат отправени покани да изнесат подобни концерти и в други градове на Америка.

Снимка - Източник: Facebook - Пламен Стоилов, кмет на Община Русе

Снимка – Източник: Facebook –
Пламен Стоилов, кмет на Община Русе

Музикалните изпълнения бяха последвани от топли беседи между децата и публиката за изкуство, за България, както и за бъдещите им планове. Като импровизиран „мост” и топла връзка между двата толкова различни свята, Николай очарова гостите с „Fly me to the Moon”, джаз парче изпълнявано от Франк Синатра и бе горещо аплодиран от присъстващите. Генералният консул и заместник-кметът на Русе се зарекоха, че това няма да е краят на съвместните изяви между консулството и талантите на малката Виена.

Друго уникално преживяване за Йоана и Николай по време на изявата им в САЩ, бе посещението на световноизвестното училище за таланти „Джулиард скуул“, защото се оказа, че мечта и на двамата е един ден да бъдат възпитаници на престижната академия. Като част от програмата си по време на престоя в Ню Йорк, децата имаха възможност да се насладят и на изключителната Соня Йончева в „Бохеми“ от Пучини, дело на италианския режисьор Франко Дзефирели и изпълнявана в момента на сцената на „Метрополитън опера“.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!