Името на Георги Господинив е често споменавано в България, но повод за радост е, че все повече оценяват таланта му и в чужбина. Италианският сайт bookrepublic.it класира на първо място романа му „Физика на тъгата“ сред автори като Серджо Алварез, Бен Фонтейн, Джон Уилямс.

Bookstore.it е онлайн библиотека на италиански език, откъдето се купуват книги. Това е инернет платформа за разпространение на цифрово съдържание. Сайтът е много популярен сред читателите.

Физика на тъгата

Източник на снимката:24chasa.bg

Авторите на сайта създават топ 12 на най-добрите книги за 2013г., онези, които задължително трябва да бъдат прочетени, „истинските скъпоценни камъни“. „Физика на тъгата“ потвърди литературния талант на Господинов“ – се казва още в статията.

Георги Господинов завършва Софийски университет, специалност Българска филология, след което защитава докторска степен по Нова българска литература. Работи като литературовед към БАН, по-късно за кратко в Нов български университет. В момента той е редактор на две списания и колумнист във в. „Дневник“.

Романът „Физика на тъгата“ е на книжния пазар в България от 2011г. и с отпечатването си оглавява класациите за най-продавана книга. През 2013г. е преведен на италиански, издаден от „Воланд“.

„Физика на тъгата“ е вторият роман на автора след „Естествен роман“, 1999г. , който предизвиква истински фурор. В България излизат 7 издания. Преведен е на 19 езика. Печели Специалната награда на конкурс „Развитие“. Господинов е рецензиран в издания като „Градиан“, „Таймс“, „Ню Йоркър“. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ определя книгата като „малък изискан шедьовър“.

Георги Господинив

Източник на снимката:dnevnik.bg

Георги Господинов е постмодернист. Освен романи, той пише поезия, проза, разкази, драми, съавтор на две литературни мистификации и др. Още с първата си стихосбирка той грабва Награда за дебют „Южна есен“, печели награда „Икар“ за най-добър драматургичен текст, а пиесата му „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ е представена в Манхатън, Ню Йорк. Сборникът му с разкази „И други истории“, 2000г. е преведен на 7 езика и номиниран за престижната международна награда „Франк О‘Конър“.

Големите успехи в кариерата на Георги Господинов го превръщат в най-превеждания български автор от 1989г. насам.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!