Фамилният дом на Ботевия четник Никола Обретенов, син на видната българка Баба Тонка, отвори врати след като почти  двадесет и пет години тънеше в забвение и  частична разруха.

Реновираната къща-музей на Баба Тонка в гр.Русе отново посреща посетители

Откриване Къща-музей „Баба Тонка“
Снимка: Община Русе

На връх националния празник на България  3-ти март, градоначалникът на Русе Пл. Стоилов и директорът на Регионалния исторически музей – доц. Н. Ненов, прерязаха лентата на реновираната сграда, след тържествена церемония пред паметника на Баба Тонка, извисяващ се в непосредствена близост до едноименната къща. На откриването Доц. Ненов припомни, че цяло поколение русенци не е стъпвало в музея на Баба Тонка – къщата, където хората са идвали за да се видят с Никола Обретенов – не само един от Христо-Ботевите четници, но и един от малкото опълченци, доживяли свободна България, а впоследствие станал народен представител и кмет на Русе.

Гражданите на стария Русчук добре помнят, че допреди две-три години къщата-музей беше в тежко и много окаяно състояние. За първи път културно-историческият обект отваря официално врати като музей през средата на миналия век (1958г.), но впоследствие сградата бива възстановена на Обретеновата наследница – Лиляна Балканска. По-късно имотът отново става собственост на Община Русе, но след разкрити конструктивни деформации, при които се разбира, че къщата потъва и се руши заради нестабилните пропадъчни почви в района, през 1992 година катинарът щраква на вратите и музеят остава затворен в продължение на почти четвърт столетие. Съществуващата към него момент експозиция, е приютена в къщата на З. Стоянов.

Двадесет години по-късно, по повод двеста години от рождението на Баба Тонка, Община Русе успява да осигури необходимите за ремонта над 230 000лв. В края на 2012-та година дълго чаканата реконструкция стартира, но проблемите не спират. Срутване на една от стените на старата къща, налага замразяване на дейностите и подготвянето на втори ремонтен проект. Крайната дата 3-ти март 2015г., на която се предполага музеят да отвори врати за посетители, е под въпрос. Въпреки това, обещанието е спазено и в деня на честванията на българското освобождение през тази година, с широко отворени врати къщата-музей посрещна десетки русенци и гости на града.

Реновираната къща-музей на Баба Тонка в гр.Русе отново посреща посетители

Къща-музей „Баба Тонка“
Снимка: Община Русе

Старата експозиция е била подредена само на първия етаж на сградата и се е побирала в скромните пет стаи. Днес напълно заети са и трите етажа, като практично е предвиден и монтиран асансьор.

В подземието на къщата, по един наистина атрактивен и въздействащ начин, е пресъздаден русчушкият зандан с тежките врати на затвора, „тела” на оковани затворници, ефектни декори и аудио фон на дрънчащи вериги. В къщата се съхраняват множество експонати, част от живота на Баба Тонка и фамилия Обретенови – лични вещи на видната българка и семейството ù, на войводите П. Хитов и Ф. Тотю, които се установяват в Русе след Освобождението, сабите на Раковски и Ст. Караджа и др., като най-ценният експонат си остава черепът на Караджата, дарен на Историческия музей в Русе през 1957г. от правнучката на Баба Тонка, а именно Лиляна Балканска. 

Модерни, интерактивни екрани, ни запознават с историята и разказват за дейността и съдбата на Тонка Обретенова и нейната бунтовна фамилия, като част от борбите за освобождение не само на русенци, но и на целия българския народ.

Реновираната къща-музей на Баба Тонка в гр.Русе отново посреща посетители

Къща-музей „Баба Тонка“
Снимка: Община Русе

Неминуемо посетителят напуска музея с чувство на преклонение, уважение и признателност към легендарната майка и нейните синове и дъщери, и към силата на духа на тази велика българка, която, след като научава, че единият ù син е загинал, а другият отведен в заточение, изрича гордо и пламенно: „Четирима сина загубих. Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак щях да ги накарам да носят българското знаме със златния лъв.“


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!