Празнично шествие ще озари София на 18-и септември в петъчния следобед. По централните улици в съпровод на мантра музика и много танци ще мине Ратха Ятра – в превод от санскрит „ процесия с колесница“. Това е хилядолетен празник с корени в Индия (щата Ориса), Ратха Ятра е символ на  равенството, единството и любовта. Колесницата във форма на величествен храм ще разходи усмихнатия бог Джаганнатха (Господарят на Вселената), за да даде благословиятя си на всеки. Начало на шествието е в 17.00 ч. пред Народния театър.

1910146_946537835360406_3928204500847809625_n Отново пред Народния театър От 19.00 ч., събитието продължава със специална сценична програма. В това юбилейно ХХ-то издание фестивалът ще обедини артисти от цял свят. Музикални жанрове и разнообразни изкуства ще свържат Изтока със Запада. Медитативна музика, традиционни и съвременни индийски танци, йога, бойни изкуства, джаз импровизации, рисуване на графити и огнено шоу са част от богатата сценична програма. Пъстрота ще блика не само от сцената, но и от различните ателиета и щандове. Посетителите на фестивала ще могат да дегустират кулинарната палитра на ведическата кухня, да се докоснат до непреходно знание на щанда с литература, да посетят ателието по рисуване с къна, да зададат своите въпроси в дискусионната шатра.

17:00- ШЕСТВИЕ (начало и край – Народен Театър)
19:00 – ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА (пред Народен Театър)

В програмата на сцената ще участват артисти от световен ранг.

Dina Dayal (EСТОНИЯ)- индийски бойни изкуства, Кirtan Raga (БГ) & Sacred Sound Band (МК)- мантра музика и традиционна рага, Sita Priya (РУСИЯ)- фюжън денс, Nataraja dance school (БГ)- класически индийски танц,  Nasimo ( БГ)- графити на живо, Jazz Brass Duo (ЮАР), Ludax Fou&RG (БГ) – огнено шоу,  Йога демонстрация от Лили Иванова

И още:
Ведическа кухня, рисуване с къна, сувенири (от Nasimo) и щанд с литература,

На Ратха Ятра в София ще видим Дина Даял (роден в Естония). Той работи близо десет години в областта на сценичните изкуства. Дина постоянно пътува през изминалото десетилетие, разтърсвайки публиката в повече от 20 страни в света с изпълненията си по ведически бойни изкуства.

Dina dayal2Дина Даял ще превърне вечерта в приключение и чрез своите колоритни превъплъщения, като ни въведе в света на древните индийски бойни изкуства.
Източник на неговото вдъхновение е „дханур веда“- науката за бойните изкуства. Ще демонстрира различни традиционни оръжия като тояга, меч, чакра. Танцът му разгръща класически сюжет на битка между доброто и злото. Подобни танци, воините в древността изпълнявали , за да съхранят мощта си и да отдадат почитта си на първоизточника на всяка сила- Бог.

Друг артист, който ще вземе участие е Итън Смит (роден в Кейптаун, ЮАР). Той е световно известен музикант и композитор, който свири на саксофон и сребърна флейта. Изучавал е джаз и импровизирана музика. Силният интерес на Смит към традиционната музика по света (особено Африканска и Източна) е основното влияние върху неговото звучене и композиции. Jazz Brass duo2

В периода 2010-2013 г. Смит пътува и изнася концерти с джаз легенди като Кайл Шепърд и Ерол Дайербанд.

Ще ви представим и роденият  в Кейптаун, Южна Африка, Стийв Бел (Премананда Киртана). Той е  южноафрикански джаз изпълнител, чиято любов към музиката го отвежда на пътешествия, както географски, така и духовни.  Премананда дълбоко се свързва с корените на индийската музика и духовност и намира голямо удовлетворение в споделянето на нейната култура със света чрез сценичните изкуства.

Неговият инструментариум се простира от пиано до тромпет, някои традиционни индийски инструменти и дори вокал.
Той идва за трети път в България и смята това за едно от най-любимите си места по света.

Едно очарователно, нежно участие на фестивала е Сита Прия (родена в Русия) се занимава с танци от ранно детство. През последните осем години е изпълнител на индийски танци в стиловете : бхаратанатям, катхка, болливуд и фюжн денс. От няколко години е учител по индийски танци.Sita Priya
Едно от изпълненията на Сита за Ратха Ятра  фестивала е танцовия етюд „Radha-Madhava“- танц изпълнен в стила „Fusion Dance“ (от англ.“сливане“), сливане между индийския класически танц бхаратанатям и хип-хоп.

Kirtan Raga (БГ)  Киртан Рага е музикална формация, съставена от български музиканти и певци, вдъхновени от въздействието и трансформиращата сила на звука в автентичната киртан йога практика. ‘Изпълняват древния индийски музикален стил киртан.’

29997_391882399860_3949289_n
Sacred Sound Band (МК) „SACRED SOUND BAND“ са от Македония. Свирят бенгалска рага в собствен новаторски аранжимент. Изпълняват стиловете „КИРТАН“ и „БАДЖАН“, традиционни за индийската духовна култура. Съчетават древните ритми със съвременни елементи на електронна и класическа музика.

Завладяващият танц на DANCE SCHOOL NATARAJA(БГ) в стил Бхаратанатям ще разкаже съкровени истории чрез емоция, музика и ритъм. Наричан още поезия в движение, класическият индийски танц, в изпълнение на Мина и Марина, ще ни пренесе в друго измерение на духа.

10599427_946538488693674_3726116494062216369_n
*** Мина Паталенска е изучавала няколко класически индийски стила в Индия и по света. В България преподава в собствената си школа Натараджа, следвайки традицията на своя гуру – Анитха Гуха.
*** Марина Кошутова е солист и асистент-преподавател в школата.

 

 

11887970_10153247261493952_3420266962122860727_n

Насимо (БГ) е нестандартен артист- рисува по сгради, мостове, фасади. Насимо е световно признат с няколко самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Късче от това изкуство можете да вземете с вас чрез тениска или значка – с дизайн на талантливия художник на фестивала Ратха Ятра.

 

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!