Да сбъднеш американската мечта… В България! Това е разказ за един американец, прелетял близо петнадесет хиляди километра, с мечтата да дойде в България и да прави археологически  разкопки у нас.

Милър Оуенс учи антропология в университета в Кентъки. Научава за сдружение „Рицария“ в Пловдив. Решава и купува билет за „райското място България“. Това са думите на ентусиазирания младеж, който не може да скрие възхищението си от пребогатата ни история. Казва, че в Америка се копае на дълбочина до 3 метра. По-надолу история няма… А тук? „Тук е раят“, казва Милър. Форум запад

За удоволствието да прави разкопки в центъра на Пловдив, пред Централна поща, американският студент плаща от джоба си. Но е сигурен, че всеки цент си заслужава. Казва, че усещането да държиш парче история в ръцете си е безценно, не се измерва в долари, пари и други мерни единици. Измерва се чрез преживяванията. Преживявания, които споделя с приятели в социалната мрежа. А те искат да са негово място, следейки всяка негова публикация с мъничко завист.

Милър Оуенс, сред разкопките на площада, снимка - сдружение Рицария Как минава денят на американския студент в Пловдив? До обяд той е сред разкопките на площада, след обяд прави опис на намерените находки. После старателно ги почиства, попълва дневника си и ги увековечава в снимки. След това съчетава археологическите емоции с опознаването на Пловдив, българската кухня, парковете и музеите в града. И отново е очарован. От всичко. Казва, че иска пак да се върне. Пак и пак, всяко лято. Разказва за птичките и зеленината, която вижда в парковете, за хората и тяхното гостоприемство, за калдъръмените улици на Стария град. Това го кара да се влюби в Пловдив и в България. Казва, че тук всичко е някак истинско. „Вие сте късметлии, че сте родени в тази прекрасна страна, а аз съм още по-голям късметлия, че съдбата ме доведе тук и не искам да си тръгвам обратно за Кентъки“, завършва ентусиазирано разказа си американецът.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!