38-годишните Иво и Мира, 14-годишният им син Виктор и 11-годишната им дъщеря Мая са сплотено българско семейство. Иво и Мира се запознават когато са на 17 години и оттогава са неразделни. Когато навършват 23 години, решават да заминат в Канада. Там те получават паспорти, с които могат да пътуват без виза до всяка точка на света. След като изплащат къщата си в Канада, те продават цялото си движимо и недвижимо имущество. Напускат работата, училището и дома си и си купуват катамарана „Фата Моргана”, за да докажат, че съществува живот „извън системата”.

Пътешествие около света

Снимка: thelifenomadik.com

Те започват пътешествието си през 2013г. Една година по-късно синът им Виктор се отказва от приключението и избира да се върне в Канада при приятелите си и там да продължи образованието си. Досега са били във Флорида, Куба, Гватемала, Мексико, Доминиканската република, Пуерто Рико, Британските Вирджински острови, Бахамските острови и целия Карибски район.

Семейството живее с 200-300 долара на месец, които са им необходими за храна, автобусни билети, сладолед и бира. Рядко се случва да се появят допълнителни разходи по поддръжката на ветрохода – тогава семейството разчита на спестяванията си. Хранят се с консерви, варива, риба, която улавят сами и с пресни плодове и зеленчуци, които понякога купуват, а понякога берат сами. Сами си приготвят хляб. Рядко си купуват дрехи и обувки. Разходите им се покриват от блогове за пътешествия, които Мира пише за карибско издание, а семейството разчита и на дарения, които не липсват.

Бащата на Мира почива внезапно на 56 години. Тогава Иво и Мира осъзнават, че животът е кратък и това дава тласък на начинанието им. И двамата са на мнение, че живот, в който мразиш работата, колегите, шефовете си и цялата рутина и въпреки това не търсиш алтернатива, те превръща в „модерен роб” – човек, който получава толкова, че да не може да се освободи, а само толкова, че да остане жив и да се върне на работа.

Пътешествие около света

Снимка: thelifenomadik.com

Иво и Мира не са тръгнали неподготвени. Първо се информирали дали има други като тях. След като установили че има, те проучили въпроса с образованието на децата им. Разбрали, че има възможност да бъдат завършени задочно основно и средно образование. След като потеглили, малката Мая посещавала учебни занятия на различни места по техния маршрут. Освен това, пътувайки, успяла да научи 4 езика, което според майка ù е много добро постижение за 11-годишно дете, което не ходи на училище. От скоро момичето пише статии на английски език за същото карибско издание, за което работи майка ù.

Така семейството, напуснало България през 2000 година, живее гмуркайки се в красиви подводни пейзажи, изкачвайки активни вулкани, любувайки се на величествени водопади, възхищавайки се на уникалността на природата и търсейки българи по цял свят, с който да си поговорят и да споделят част от многобройните си приключения. Имат само още една несбъдната мечта – някой ден, на старини, да спуснат котва във Варна.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!