снимка: www.manager.bg

снимка: www.manager.bg

Страшно природно бедствие сполетя градовете Варна, Добрич и Велико Търново на 19 срещу 20 юни. След силни и продължителни дъждове тези български градове бяха потопени в кална вода. За жалост наводнението взе и жертви.

Множество хора от цялата страна обединиха силите си както финансово, така и морално, за да подкрепят бедстващите след страшния воден ад.

Ситуацията  постепенно се нормализира. Около 200 домакинства са отводнени, но още дълго време хората ще газят в калните си домове. Пострадалите семейства ще бъдат подкрепени с помощ от държавата. Не е ясно каква ще е съдбата на собствениците на отнесените и изпочупени от силната водна стихия леки автомобили.

Някои хора казват, че срещу природата човек е напълно безсилен. Но излиза, че няма по-силно нещо от човешката доброта, която може да се противопостави и на най-страшното природно бедствие. Като например хората, които рискуваха в този страшен ден собствения си живот, за да спасят чужд и хората, които не останаха безучастни към съдбата на пострадалите от наводнението.

Българи, цигани, чужди граждани, хора от цялата страна или с две думи – просто ЧОВЕЦИ, протегнаха ръка и подкрепиха бедстващите.

Около 60 души, чужди граждани, са изявили силно желание да се включат в разчистването на наводнения до основи варненския квартал Аспарухово, но само 22 от тях имат статут на бежанец и могат да заминат за Варна.

Тези хора са изявили желание да помогнат на пострадалите след наводнението. Знаещи какво е да си в истинска безизходица – останали без дом и храна, избягали от съдбата си в собствените си държави, днес искат да помогнат с каквото могат на българските граждани. Директорът на Регистрационно-приемателния център в Харманли, където са настанени бежанците, заяви, че за доброволците са осигурени палатки, храна и медикаменти. От комитета на доброволците във Варна ще преценят дали е необходима помощта на хората от центъра в Харманли.

снимка: grabo.bg

снимка: grabo.bg

Сред първите доброволци, притекли се на помощ в бедстващия квартал Аспарухово, са роми от Шумен и Нови пазар от Младежкия клуб „Младежта е толерантност“ – Шумен

„Трагедия! Ужас! Болка! Смърт! Тези думи не могат да опишат ситуацията, в която бяхме потопени днес! Не мога да намеря по-силни думи, за да ви опиша чувствата, които гледките от квартал Аспарухово породиха у нас! Не направихме много, но всички ни бяха безкрайно благодарни. Нарекоха ни приятели! Хора! Ние се прибрахме удовлетворени, че сме били малко полезни, че сме показали съчувствие, че сме били просто ЧОВЕЦИ!“ – Силвия Станчева, координатор на Младежкия клуб.

Център „Амалипе“ ще изпрати група доброволци от цялата страна във Варна и Добрич.

След този страшен урок, който ни отреди природата, няма място за спорове и разделение между хората, а по-скоро да се помисли какво може да се направи, за да се намали опасността отново да пострадат толкова много хора.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!