Има хора, които цял живот покоряват върхове и като превземат един, оглеждат се и виждат, че следващият е по-висок и още по-предизвикателен! И се хвърлят да изкачват и него – неуморни, целеустремени, убедени в силата и качествата си, но без и за миг да подценяват своето предизвикателство. Поемането и преодоляването на риска,  осъзнатата способност за надмощие над множеството трудности в планината и задоволството от постигането на контрол над опасностите, правят алпиниста уверен в себе си и щастлив човек – личност с призвание и цел!

Може би това, в съчетание с вечно търсещия дух и екстремното усещане, стои в основата на желанието на алпинистите да покоряват все по-високи и по-високи върхове. А може би е желанието да погледнеш от върха на света или пък да се докоснеш до боговете! 

Каквато и да е причината, да изкачиш  дори един от общо четиринадесетте осемхилядници в света  си е предизвикателство за всеки катерач.

Родният алпинист Боян Петров вече е развявал българския трибагреник на три от тях, а в рамките само на това лято покори два. През май той успешно преодоля третия най-висок връх в света – Канчендзьонга (8586 м), а сега се потвърди и изкачването му, заедно с друг българин Иван Томов, на Броуд Пик (8047 м), познат и като К3 и разположен между Китай и Кашмир – на 8 km от К2. Томов, за когото това е първо покоряване на осемхилядник, се присъдени  към Петров, възползвайки се от изплатената му компенсация от пакистанското Министерство на туризма за получени морални вреди, заради фаталната  експедиция на Нанга Парбат през юли 2013г., завършила с разстрел на 10 алпинисти и един местен готвач в  лагера.  Двамата добавиха имената си в списъка на българите, изкачили върха, след като преди тринадесет години П. Тотев и Ст. Желязков достигат Броуд Пик в рамките на национална експедиция, под ръководството на Н. Петков.

Боян Петров с българското знаме на Броуд Пик

Боян Петров
с българското знаме на Броуд Пик
Снимка: Боян Петров

Следващата цел на българина вече е пред  него – извисяващият се предизвикателно К2 (8611 м), към който ще се отправи след като се възстанови. Съобщенията за подходящи климатични условия там и вероятните опити на други групи алпинисти да го изкачат, дават надежда за нов успешно покорен връх, записан в биографията на Петров и историята на страната ни. Според разпространената информация, Иван Томов ще се прибере в България, тъй като неговата основна цел, бе именно Броуд Пик.

Вдъхновяващ разказ на Боян Петров от първо лице за препятствията и емоциите по „превземането“ на върха,  можете да прочетете в Дневник, като в послепис алпинистът добавя, че посвещава успеха си на Д. Боянов и Н. Петков, с които през 2001г., въпреки положените усилия не успяват да достигнат заветната точка!

Каквото и да прочета после как са се качили другите на Броуд Пик, аз добре ще си спомням, че именно ние българите проправихме пътя им към щастието да се качиш в облаците над 8000м през сезон 2014.

– споделя с удовлетворение и оправдана гордост българският алпинист – един от малкото, надминали физическите възможности на обикновения човек! Дано продължава да е мъдър, за да оцелява в стихията на Природата, защото тя благославя и помага на онези, които подхождат с респект към нея!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!