Не са малко българите, които с носталгия си спомнят средата на 60-те години, когато у нас започва производството на Булгаррено  8 и 10.

BulgarRenault

Производство на БулгарРено 1986 Пловдив

Други пък помнят  модела  на Булгаралпин  базата на Алпин А110. За съжаление през 1970г. е спряно производството на първия, а през  1996г.- и на втория вид. Оттогава, стане ли дума за автомобили, все ще се намери някой, който с носталгия  да подхвърли : „Ех, какви коли произвеждахме!” Тази българска мечта е вече реалност и да се надяваме, че  българинът  ще спре да кара автомобили втора употреба, внасяни от Западна Европа. В началото на 2012г. край ловешкото село Баховица бе открит автомобилен завод, като една от целите бе след 16- годишно прекъсване да бъде възобновено производството на български автомобили.  Партньори в производството са китайският  автомобилен  гигант Great Wall Motor (GWM) и българската компания Литекс моторс. Както е известно, GWM е единственият  автомобилен производител в Китай с типово одобрение на производството си за продажба на територията на страните от Европейската общност. Тази компания е  най-големия частен производител на автомобили в Китай и най-големия износител от страната. Оперира на автомобилния пазар, като реализира продукцията си в над 120 страни на света в почти всички континенти – Европа, Африка, Азия, Близкия Изток, Централна и Южна Америка, Австралия и др.

Поточната линия на Great WallА сега, близо две години по-късно,  България ще започне да изнася автомобили, родно производство за Италия. Добрата вест обяви Илия Терзиев – изпълнителен  директор на „Литекс моторс” , обявен за носител на наградата „Мистър Икономика 2013“. По план първите бройки ще отпътуват около 10-12 декември. Когато заработи с пълния си капацитет, се очаква заводът да произвежда около 50 хиляди автомобила годишно, и в него да намерят препитание около 2000 човека като в голямата си част това са млади хора /18-19 годишни момчета и момичета/ от Баховица и региона. Да се надяваме, че в трудните времена на икономическа криза тази огромна инвестиция в родното производство ще даде своя принос за задвижване на икономиката и пазара на труда и най-вече за задържане на младите хора в нашата страна.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!