Защита от Facebook измами и непоискани рекламни съобщения – спам

Интернет служи за пренасяне на огромно и разнообразно количество от информационни ресурси и услуги, също така позволява, ускорява възникването на нови форми на общуване м/у хората, като социалните мрежи и др.

Фейсбук е най-голямата социална мрежа в света. През 2013 година популярният сайт достигна 1 млрд. потребители, спрямо 600 млн. през 2010 г. В България вече има почти два милиона потребители на Facebook.

Обаче с нарастването на популярността на Фейсбук, нараства и броя на „уеб измамниците“, които злоупотребяват с личните профили и данните на потребителите.

Основните проблеми са свързани с некоректността на новинарския поток, фалшивите профили в социалната мрежа, както и страници, които открадват харесване без ваше знание (Facebook Likejacking), с цел после да получавате спам-съобщения, в новинарския си поток във Facebook.

Likejacking – открадване на Facebook харесване

снимка: newtrend.bg

снимка: newtrend.bg

Най-честите измами към днешна дата са от външни сайтове за новини, които публикуват сензационни, скандални и дори подвеждащи новини, които се показват във Facebook като платено съобщение. При натискане на снимката или заглавието на новината, влизате в новинарски сайт, който има за цел да открадне харесване за някоя Facebook страница без ваше знание. Най-често се оказва, че новината няма нищо общо със заглавието и Вие сте разочаровани от сайта, но при опит да прочетете новината ставате фен на страница във Facebook в  която може дори да не сте влизали. В последствие започвате да получавате рекламни съобщения във вашия новинарски поток във Facebook, които са публикувани в тази страница.

Вече има и голямо количество Facebook страници и групи с много последователи, които са изкупени от медийни групи с цел медийно влияние. Например Делян Пеевски има десетки такива страници, които привидно са създадени за забавление или за някаква кауза, но целта им е да публикуват политически съобщения. Много политически партии плащат, за да публикуват подвеждащи политически съобщения пред неподозиращата аудитория.

Как да се справим с нелоялността на новинарския поток, фалшивите профили в социалните мрежи и лъжливите рекламни съобщения – спам?

Добрата новина е, че вече има лесен и бърз начин за блокиране на голям брой сайтове и Facebook страници, като ползвате плъгин за браузър Firefox от GanMax.

В три бързи стъпки инсталирате добавката към вашия браузър и получавате защита от голямо количество страници и сайтове, които се опитват да ви подведат или да откраднат харесване. При добавяне на нов измамнически сайт от GanMax в черния списък, не е нужно да правите някакви настройки при вас – те влизат в сила автоматично.

Ето какви полезни съвети дава българската Facebook “полиция“ за това, как да се предпазим от нелоялните страници:

  • Не се доверявайте на подканващи страници или приложения, които ви обещават да видите нещо скандално, невиждано до този момент.
  • Не се доверявайте на игри, които ви обещават награди, след като поканите приятелите си.
  • Не се доверявайте на анти-спам филтри, зад тях обикновено се крие СКАМ практика. Например, „сбора от 2+5=7, да или не?” или „натиснете последователно на зеленото, червеното и синьото” квадратче” – това НЕ са филтри предоставени от Фейсбук.„Няма причина страница да ви иска да доказвате, че сте човек, затова всяка анти-спам защита почти сигурно е измама,“ отбелязва Георги Стефанов – SEO експерт.
  • Приложението „Виж кой посещава профила ти“ – е поредната измама: „зад тези приложения се крие опасност от придобиване и предоставяне на трети лица на вашите лични данни“, според специалистите.

Всеки, който разпознае фалшив профил или практика със спам-насоченост в социалната мрежа, има възможност и трябва да докладва за това на Facebook, съветват уеб специалистите, които се борят с Facebook измамите. Те са група ентусиасти, които издирват фалшивите профили и се борят с измамите в социалната мрежа, за едно по-безопасно и спокойно място, където хората да общуват помежду си.

Триковете, които най-често използват измамниците в интернет, разказва Борислав Лазаров по БТВ.

снимка: btvnews.bg

снимка: btvnews.bg

Една от измамите е най-често създаване на профил на известна личност в социалната мрежа. Качват снимки и информация, която злепоставя човека или печелят на негов гръб. Опитват се да се представят за тази известна личност, така събират много бързо популярност, приятели и отново се използва за пробутване на реклама или спам. Групата приема непрекъснато сигнали от цялата страна за профили – ментета. Често е свързано с някакви голи снимки на известна личност или други сензации. Групата вече има сериозни успехи с множество свалени или блокирани страници.

Как да защитим личните си данни в социалната мрежа? Как да разберем дали страница иска да ни измами? Как да познаем фалшив профил? Полезни съвети може да получите и в групата Анти-Спам/Скам на Фейсбук ентусиасти, които се борят срещу измамите във Facebook:  https://www.facebook.com/groups/antispamgroup/

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!