гл.ас. Петър Калчев

гл.ас. Петър Калчев

Ще започне възстановката на праисторическaта селищна могила отпреди 7 хиляди години на Старазагорските минерални бани.

Отчетени са резултати от извършените археологически проучвания на праисторическия обект, с ръководител гл. ас. Петър Калчев, на специална пресконференция в Исторически музей в град Стара Загора.
Проучванията на този уникален паметник от най-дълбока древност са били подкрепени финансово с 5 хил. евро от Института за археометалургични изследвания към University College London. Очаква се скоро проф. Ререн от Лондон да посети Стара Загора, за да бъдат взети материали за изследванията.

Селищната могила представлява ритуално стълбище, очертано в могилата, изградено от камъни, споени едни в други от варовик и пясък, споделя Петър Калчев. В праисторическия обект – „стълбището“ са намерени предмети – керамични съдове, фигурки, инструменти и др. В селищната могила е имало храм и това стълбище е водело там.
Идеята е да се спаси древната могила – да се възстанови стълбището, да се извърши възстановка на храма. На 3 км от селищната могила се намират праисторическите Медни рудници на Ай бунар, м. Бодгородична стъпка и античната баня. Замислено е всичко това да стане един цял комплекс.

ST.Zagora-Bani

Източник на снимка:ST.Zagora-Bani

Рудните разработки в местността Ай-бунар са свидетелство за добив на голямо количество мед, разпространявано на обширната Балкано-Карпатската металургична провинция. Мед и злато са първите метали, употребявани от човека. След изчерпване на рудата галериите и траншеите на Ай Бунар са запълвани умишлено с тонове пръст и камъни. Този ритуал е извършен, за да бъдат затворени наранените недра на земята, за да роди отново и да бъде съхранена тайната на земята.

Местността Богородичната стъпка се счита за свято място и се твърди, че над скалата има силно енергийно поле . В скалата има вдлъбнатина пълна с вода и през най-горещите дни на лятото, наподобява човешка стъпка.

Новооткритата селищна могила е била обрасла цялата в големи дървета, което е затруднило работата на изследователите, тъй като корените на дърветата променят структурата на праисторическия обект. „Ще бъде много жалко този изключително интересен праисторически паметник да бъде загубен за потомствата“, споделя праисторикът Петър Калчев.

Сумата, която е необходима за спасяването на праисторическия паметник на Старазагорските минерални бани, е 60 000 лева, казват експертите.

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!