Най-малките ученици вече ще носят на гърбовете си по-леки раници с учебници

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката обяви, че ще променят наредбата за учебниците по задължителните предмети – ще се въведе един учебник по всеки предмет до основното образование, които са безплатни. А учебникът в профилираните паралелки на гимназията трябва да е съобразен с профила и е естествено да не е само един. Тази идея за един учебник не се е харесала особено на издателствата. Но най-важната цел на наредбата, която предстои да направят, е не кой издава учебника, а какво е съдържанието му, заяви министър Клисарова в интервю за в. 24 часа.

В момента за всеки предмет учителите избират м/у три учебника на различни издателства, а с новата наредба учениците от началните класове и прогимназията ще учат само по един учебник. Евентуалният бъдещ учебник ще е по-лек, защото ще  бъде напечатан на по-лека хартия.

„Ако авторските права са на министерството, то тогава имаме право да променим текстове, задачи, така че да постигнем обществено съгласие по съдържанието на дадения учебник, който да е подходящ както за училищата в големите градове, така и за училищата в малките градове“, заяви министър Клисарова.

279 аа„Работим по критериите как ще бъде избран кой ще пише буквара.“ Според министър Клисарова важното е съдържанието на учебниците да е съобразено с мнението на учителите и то от различни по вид училища – от малкия и големия град, от училища, които са с 95% деца билингви, както и ще се вземе под внимание мнението на обществото. Също така ще падне цената на учебниците при оптимално качество и най-важното е, че раниците на учениците ще бъдат по-леки. Тежките ученически раници поставят здравето на подрастващите в сериозен риск. Все по-често днешното поколение деца страдат от болки в гърба. Основната причина е тежката раница с учебници. Ако детето тежи 30 кг., раницата не трябва да тежи повече от 4.5 кг., тоест препоръките на специалистите са раницата да не тежи повече от 15% от теглото на детето.

Ще се издават два вида учебни помагала. Единият вид помагало ще затвърждава и допълва знанията от учебника, а вторият вид ще надгражда знанията.

„Учебникът ще гарантира тези знания, които трябва да има всеки ученик в края на учебната година по задължителния предмет.“ Така се гарантира едно масово образование, съобщи още министър Клисарова. Което ще улеснява и преместването на детето от едно училище в друго, няма да се налага да наваксват, добавя още.

До 17 юли могат да се изпращат становища, мнения и предложения по проекта на официалната страница на МОН.

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!