Ето нещо, което ще ви повдигне настроението- драматичното опазване на застрашените пингвини Галапагос (Spheniscus mendiculus) всъщност е дало резултат- техният брой се е увеличил двойно и то благодарение на ефекта от глобалното затопляне.  Това стана ясно след изведения доклад от август, 2015 г.

През последните години студените течения са се изместили в северна посока, снабдявайки водите с повече риба и водорасли. С това изобилие от храна, пингвините са се увеличили значително.

В миналото островите Галапагос са били обитавани от поне 2000 екземпляра.  През 80-те години обаче водите на Тихия океан са се затоплили и това създало множество трудности на студенолюбивите пингвини. През 2000 г. те окончателно са включени в списъка със застрашени животни. Разрушените гнезда, плъховете и болестите правят възможността за пълно изчезване напълно реална.

Учените смятат, че най-значителното увеличение в популацията се е случило през 2014 г. Те анализират данни от 1982 г. и 2014 г., които включват информация за температура на водата, сателитни снимки, маркировки и др.

В периода юли-септември във водата се наблюдават най-много притоци, позволявайки на пингвините да завършат размножителния сезон и да отгледат малките си.

„Климатичните промени водят до резки и нежелани промени, но природата ни изненадва. Може да има отдалечени екосистеми, които да процъфтят по съвпадение.“- казва ръководителят на изследването Кристофър Карнаускас.

Други видове като тюлени и морски игуани, които също обитават студените води, може да последват пингвините и да се увеличат с промяната на атмосферата.  


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!