"Анимали" от Тео Янсен

Едно от многото красиви създания на Тео Янсен

През 1990-та бе създаден нов организъм. Той не бе създаден чрез генетично кръстосване между съществуващи други живи създания. Не еволюира от едноклетъчно в многоклетъчно

същество. Роди се в ръцете на холандски скулптор, чието въображение и технически знания по някакъв начин превърнаха пластмасови жълти тръби в красиви плажни създания. Тео Янсен нарича своите скулптури „Анимари”. Неговите създания се движат на стада по плажната ивица, задвижвани единствено от вятъра. Някои от „Анимари”- те имат възможност да съхраняват вятъра и да го използват за задвижване в по-късен момент. Други имат функцията да се закотвят за пясъка ако вятъра е прекалено силен и има опасност да ги събори.

Сглобяване и експозиция

Изключително съчетание от инженерна мисъл и креативност

Янсен не винаги е бил създател на „живи същества”. Учил е в специалност „Физика”, но прекъсва и става художник. С първото си изобретение – изкуствено НЛО предизвиква истинска паника в града, в който живее. Скоро след това създава машина, която може да рисува сама. През 1990-та година открива перфектна среда между физика и изкуство със своите „Анимари”. „Генетичния код” на плажните изкуствени същества се определя от дължината и броя на пластмасовите им тръби. Същите характеристики определят начинът им на движение по пясъка и интерактивността към околната среда.

Плажно стадо

Стадо от плажни изкуствени същества

Ако си мислите, че идеята за задвижвани от вятъра създания е странна, то ще останете изненадани от плановете за бъдеще на Янсен. Той обмисля да създаде и „Анимали”, които ще могат да еволюират също като органичните живи създания – чрез надпревара помежду си. Победителят ще може да поглъща ДНК на победеният, с която да продължи да се развива и расте. Тео Янсен е сигурен, че в близко бъдеще създанията му ще имат мускули и мозъчни клетки, с които да извършват по-сложни дейности. Следващия видео клип показва начинът на живот на „Анимари” и техният създател.

[youtube id=“HSKyHmjyrkA“ width=“600″ height=“350″]
Без значение дали пясъчните създания успеят да еволюират те са предизвикателство към съвременното изкуство и красив пример за иновативно инженерство.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!