Редица културни събития предстоят в града на тепетата Пловдив. Най-запалените почитатели на театъра, музиката и танците ще могат да се насладят на концерти и представления, организирани от Общината. Оригинален конкурс за изработване на коледни играчки пък предизвиква учениците с различни интереси.

Пловдивският Драматичен театър е подготвил изненада за многобройната си публика по случай 132-годишнината от създаването си. Цената на билетите за представленията на 11 декември  ще бъде 5 лв. Актьорите ще представят „Истанбулска история” и „ Тишина,моля”.

Драматичният театър в Пловдив е най-старият театър в България. Поетът Иван Вазов е инициаторът за създаването на театралната сграда. Така през 1881г. Пловдив се сдобива с международен театър „Люксембург”. Първото му представление е „Стоян войвода” от Добри Войников.

Музикална приказка Хензел и Гретел

Снимка: plovdivutre.bg

Друго събитие в Пловдив ще зарадва малки и големи почитатели на народните танци. На 16 декември ансамбъл „Тракия” и детската школа към него ще изнесат коледен концерт в Дома на културата. Билети ще могат да се закупят в деня на концерта или от сградата на ансамбъла. Концертът е озаглавен „Приказка за Коледа” и обещава да покаже  пъстри танци от всички краища на България.

На 12 декември солистите на Държавната опера в Пловдив също ще гостуват  в Градския дом на културата. Те ще изпълнят арии от Моцарт, Верди и Пучини. На 14 декември операта ще изненада и най-малките зрители с вълшебната музикална приказка „Хензел и Гретел”. Освен това на 30 декември пловдивчани ще бъдат зарадвани със специална Новогодишна Гала с участието на Орлин Павлов и Аделина Кънева.

Нощен Пловдив

Снимка: google.plus.com

Кметът на квартал Южен обяви конкурс за изработване на оригинална коледна играчка. Състезанието ще бъде в три възрастови групи, като във всяка една ще се наградят първите три места. Крайният срок за получаване на произведенията е 12 декември в сградата на район Южен. Всички ученици от община Пловдив от 1 до 12 клас могат да вземат участие в съревнованието.

Важно събитие за града на тепетата ще бъде и презентацията на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата 2019г. На 12 декември ще стане ясно дали градът е минал на второ ниво. Конкуренцията е доста голяма. С кандидатури са още 9 български града. Логото на Пловдив е ЗАЕДНО.

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!