Постижението

Невероятно постижение за човечеството! Така бихме определили проекта Розета (Rosetta) за кацане на кометата 67P, за който Добри новини писа вчера. 12 ноември 2014г. ще остане паметна дата в историята на космонавтиката подобно на кацането на луната.

След повече от 10 години чакане, изминати над 6 милиарда километра и над 1,3 милиарда евро разходи, най-после кацането на кометата беше осъществено и космическия апарат  Фило (Philae) започна своята работа. В този сайт http://sci.esa.int/where_is_rosetta/ може да видите пътя на Rosetta през слънчевата система за всичките изминали 10 години. Как прави няколко обиколки около слънцето и няколко засилвания от гравитацията на планетите, за да придобие нужната скорост, за да настигне кометата 67P.

Първата снимка от кометата изпратена от  Philae

Първата снимка от Фило. Източник на снимка:БТА

На първата снимка (вдясно), която изпрати Фило от повърхността на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко се вижда единият от трите крака на апарата и неравната повърхност на кометата. Поради ниската гравитация и наклонен терен, космическия апарат имаше сериозни проблеми със закрепването, но в крайна сметка успя да се закрепи стабилно и се очаква скоро да вземе проби от повърхността на кометата.

Кометата „пее“

Сондата записа и изпрати звуци, които са породени от колебания на магнитното поле около кометата. Звукът на кометата не може да чуе с просто ухо, защото честота на звука е между 40 и 50 милихерца. Човешкото ухо долавя звуци в диапазона от 20 Hz до 20 кHz. За да можем да чуем звуците, учените от Европейската космическа агенция (ESA) са увеличили честотата на звука 10 хиляди пъти. В резултат се получава следната интересна „песен“.

Натиснете червения бутон за да чуете запис на „песента на кометата“.

Все още не е установена точната причина за образуването на тези звуци.

Каква е целта на проекта Розета?

Мнозина се чудят защо са всичките тези разходи, защо е толкова важно това събитие и каква е целта на изследователите?

От раждането на Слънчевата система съставът на кометите е останал почти непроменен и това ще ни даде възможност да изследваме какъв е бил съставът и моделът на Слънчевата система от времето, когато се е образувала преди 4,6 млрд. години. Изследването на химическия състав на кометата има решаващо значение за разбирането на произхода на океаните на Земята. Ледените комети е възможно да са били един от главните източници на вода за младата Земя. В кометата учените ще търсят органични съединения известни като „семената на Живота“. Това са L-форми на аминокиселини, които са в основата на живота на Земята. Ако се открият такива вещества, ще бъде потвърдена хипотезата за панспермията – теория за извънземен източник на органичната материя на Земята.

Само това ли?  Е, добре!  А, как Ви се струва следното?

Успешното скачване с кометата показва на практика, че е възможен спасителен план за Земята, ако тя попадна на пътя на астероид. Ако бъде забелязан навреме, може да се изстреля сонда, която да се приземи и да пусне двигатели, които да отклонят траекторията на астероида, така че да се избегне сблъсък със Земята. Съвсем леко отклонение би било достатъчно, ако разстоянието до Земята е достатъчно голямо.

Какво е постигнато досега?

Вече благодарение на Розета са направени някои интересни открития. Изненадващо се оказа, че температурата на повърхността на кометата е само -70°C – доста над тази която предполагаха учените. В опашката на кометата бяха открити множество химични съединения, за които не са предполагали до момента.

Кометата се приближава към Слънцето, като най-близо ще бъде на 13 август 2015г. При наближаване на слънцето, температурата на кометата расте, тя започва да увеличава обема си и да изхвърля повече газове в открития космос. Ако всичко върви па план, апаратът Philae ще събира данни и изпраща данни през сондата „Розета“ до края на 2015 г. Очакват ни още вълнуващи дни!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!